Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) orta dereceli mesleki eğitim (mbo) okullarında eğitim gören öğrencilerin birçoğunun sağlık yardım ödeneği (zorgtoeslag) ve vergi beyannameleri konusunda bilinçsiz olduğunu, bu nedenle alabilecekleri yardım şansını da kaçırdığını açıkladı.

Bugün açıklanan ve yaklaşık bin 200 gencin katılımıyla gerçekleştirilen, “Nibud mbo Araştırması 2021” sonuçlarına göre, neredeyse öğrencilerin üçte biri sağlık yardımından yararlanabileceğini bilmiyor. Bazıları ise bu ödeneğin varlığından bile haberdar değil.

Nibud direktörü Arjan Vliegenthart yaptığı açıklamada, aynı durumun vergi beyannameleri doldurulurken de yaşandığını, ek işleri olan gençlerin vergi iadesi olarak neredeyse 180 euroya kadar alabilecekken, bilgisizlikten başvuru yapmadığını dile getirdi.

Nibud sağlık yardımı, vergi beyannameleri ve eğitim kredileri başvurularında kullanılan formların daha basit bir dile sahip olmasını savunuyor.

Kurum, öğrencilerin bir kısmının eğitim yardımını kredi şeklinde aldığını ancak bir kısmına (1. ve 2. seviyedeki MBO öğrencileri) hibe olarak verildiğini ancak, mbo öğrencilerinin neredeyse üçte ikisinin bu kuraldan haberdar olmadığının altını çiziyor.

Genel olarak, mbo öğrencilerinin; 2015'e göre 2021'de ‘ücretli stajlar, yarı zamanlı işler, öğrenci hibeleri ve velilerden alınan yardımlar’ sayesinde biraz daha yüksek gelire sahip olduklarını belirten Nibud, yine de bu öğrencilerin ve özellikle 1. ve 2. seviyedeki mbo öğrencilerinin, yüksek borçların altında kaldığını belirtiyor. 

Kurum özellikle vergi beyannameleri doldurmak hususunda gençlere, aynı yetişkinlerde olduğu gibi, profesyonel yardım alması tavsiyesini yapıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU