Kabine, yılsonuna kadar alınacak önlemlerle birlikte Rusya’ya olan enerji bağımlılığına son vermeyi hedefliyor. Özellikle kesilecek Rus gazına karşı başka ülkelerden sağlanacak sıvı gaz için ek depolama alanları yapılacak.

İklim Bakanı Jetten ve Madencilikten sorumlu Devlet Bakanı Vijlbrief'in Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği yazılı açıklamada, “Hollanda, gaz ve petrol tedariki söz konusu olduğunda artık öngörülemeyen ve saldırgan Rusya'ya bağımlı olmak istemiyor.” ifadesini kullandı. 

Bakanlara göre; maliyet tasarrufu sağlayan önlemler alarak, daha fazla sürdürülebilirlik sağlayarak ve başka ülkelerden ek ithalat yaparak, Rusya'dan ithal edilen kömür, petrol ve gaza son verilebilir.

Rusya'dan gelen kömür, petrol ve gaza olan bağımlılığı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde azaltmak için ulusal ve Avrupa düzeyinde aktif olarak çalışıldığı ifade edilen açıklamada, hükümetin bu yılın sonuna kadar ülkenin Rus fosil yakıtlarından bağımsız olmasının hedeflendiği kaydedildi.

Kullanılan gazın yüzde 15’i Rusya’dan
Hollanda'nın şu anda tükettiği gazın yaklaşık yüzde 15'i Rusya'dan geliyor. Bu da yaklaşık 6 milyar metreküpe denk düşüyor. Jetten ve Vijlbrief bunun sıvılaştırılmış gaz olan LNG ile karşılanabileceğini belirtiyor.

Hükümet, LNG ithalatını karşılayabilmek için bu yıl Rotterdam limanına sabit LNG terminali ve Emshaven’a da yüzen LNG terminali inşa edilecek. Oluşturulan LNG terminallerinde ortalama 8 milyar metreküplük depolama alanı olacak. 

Tüm bu planların gerçekleşme ihtimali küresel anlamda pazarda yeterli miktarda LNG olup olmamasına bağlı. Öte yandan şuanda oldukça yüksek olan LNG fiyatlarının nasıl olacağı da bilinmiyor.

Avrupa Birliği, Rus kömürü ithalatını en geç 11 Ağustos'a kadar durdurmayı zaten kabul etmişti. Hükümet ise önümüzdeki haftalarda diğer AB ülkeleriyle Rus petrolünden bir an önce bağımsız hale gelmek için anlaşmalar yapmaya hazırlanıyor. 

Bakan Jetten, Avrupa Komisyonu'ndan Avrupa'nın arz güvenliğini tehlikeye atmadan Rusya’dan petrol alımını nasıl aşamalı olarak durdurabileceğini araştırmasını istedi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın