Başta Hollanda olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde bisiklet kullanımının artırılması için destek projeleri yürütülüyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bu amaçla 2018 yılında 3 Haziran gününü Dünya Bisiklet Günü olarak ilan etti.

Bu özel gün, 19. yüzyılda Avrupa’da icat edilmesinden bu yana kullanılan bisikletin faydalarını ve küresel olarak sürdürülebilir ulaşım seçeneklerini vurgulamak için kutlanıyor.

Avrupa hükümetleri de çevre dostu ve sağlıklı bir ulaşım aracı olarak öne çıkan bisikletin kullanımını yaygınlaştırmak için çeşitli adımlar atıyor. Bisiklet yollarının sayısının artırılması, alt yapı çalışmaları veya işe giderken bisiklet kullanımına teşvik verilmesi gibi birçok proje yürütülüyor. 

Dünyanın en bisiklet dostu şehirleri sırasıyla Hollanda'nın Utrecht, Almanya'nın Münster, Belçika'nın Anvers, Danimarka'nın Kopenhag ve Hollanda'nın Amsterdam kentleri geliyor. Bu şehirler, bisiklet kullanımını teşvik eden politikaları ve bisiklet dostu altyapılarıyla öne çıkıyor.

Hollanda’nın nüfusu 17 milyon, ülkedeki bisiklet sayısı 23 milyon

bisiklet 05
Avrupa ülkeleri arasında Hollanda, bisikletlerin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiği bir ülke olarak öne çıkıyor.  17 Milyonluk nüfusa sahip olan Hollanda'da şaşırtıcı bir şekilde 23 milyondan fazla bisiklet bulunuyor. Hollanda Bisikletçiler Birliği'nin verilerine göre, dünya genelindeki 1 milyar bisikletin yüzde 2,3'ü Hollanda'da yer alıyor. 

Hollanda hükümeti, bisiklet kullanımını desteklemek amacıyla altyapı çalışmaları ve düzenlemeler yapıyor. 

Ülkede her yıl yaklaşık 1 milyon yeni bisiklet satılırken, halkın çoğunluğu ikinci el bisikletleri tercih ediyor. Hollanda'da bisikletlerin yüzde 31 eğlence, yüzde 22 iş, yüzde 18 okula gitmek ve yüzde 14 alışveriş için kullanılıyor.  Paylaşımlı bisiklet uygulamalarının aktif olduğu ülkede, 300'den fazla farklı noktada 22 binden fazla bisiklet bulunuyor. Ülkede her yıl yarım milyon bisiklet çalınıyor ve bu hırsızlıkların yol açtığı zarar yıllık 600 milyon doları aşıyor.

Belçika'da bisiklet kullanımına teşvik

bisiklet
Belçika'da halkın yarısı bisikleti ulaşım aracı olarak kullanıyor. Ülkede coğrafi açıdan daha düz ve altyapı açısından daha gelişmiş Flaman bölgesinde bisiklet kullanımı daha yaygın. Bu bölgede ülkenin geri kalanına göre 8 kat daha fazla bisiklet kullanılıyor. 

Bisiklet kullananların yüzde 15’i işe giderken bu aracı kullanıyor. Hükümet, Brüksel’de bisiklet kullanımını artırmak için yeni projeler yürütüyor ve bisiklet yollarını sayısını artırıyor. Bunun yanı sıra Brüksel’de her yıl eylül ayının üçüncü pazar günü yollar sadece bisikletlilere ayrılıyor.

Bisiklet Almanların yüzde 55'inin vazgeçilmezi

bisiklet 02
Almanya da bisiklet kullanımının yaygın olduğu bir ülke olarak biliniyor. Ülkede 78 milyon bisiklet bulunuyor ve halkın yüzde 80'i bisiklet kullanıyor. Yüzde 55’lik bir kesim ise bisikleti vazgeçilmez buluyor. Bisiklet, boş zamanlarda, tatil dönemlerinde ve işe veya okula gidip gelirken tercih ediliyor. Hanelerin yaklaşık 80'inde en az bir bisiklet, yüzde 30'unda ise 3 veya daha fazla bisiklet bulunuyor. Alman hükümeti, bisiklet kullanımını teşvik etmek için çeşitli projeler yürütüyor ve bisiklet altyapısını geliştirmek için 1 milyar euro bütçe ayırdı. 

Fransa'da bisiklet demek spor demek

bisiklet 03
Fransa'da ise bisiklet, sporla bağdaşıyor. Halkın %4,5'i günlük olarak bisiklet kullanırken, bisikletlerin çoğunluğu spor veya gezi amaçlı kullanılıyor. Hükümet, kısa mesafe yolculuklarda bisikleti alternatif bir araç olarak görmek istiyor ve çocuklarda bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için projeler geliştiriyor.

Ülkede 2017-2022 yıllarında vatandaşlarının bisiklet satın alması için 67 milyon euro destek paketi oluşturuldu, ayrıca bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla oluşturulan "2027-2030 Bisiklet ve Yürüyüş Planı" için 2 milyar euro bütçe ayrıldı. Proje kapsamında 2030'a kadar 100 bin kilometre bisiklet yolu ve bisikletler için 90 bin güvenli park alanı yapılması hedefleniyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.