Hollanda’da hükümet Merkezi İstatistik Kurumu (CBS) verilerine bağlı olarak emeklilik yaşını belirlemekte. 2022 yılında 66 yıl 7 ay olan emeklilik yaşı sınırı önümüzdeki yıl 3 ay daha uzatılarak, 67 yaşına çıkartılıyor. 

Vatandaşların yaşam süreleri beklentisine göre; 2024, 2025, 2026 ve 2027 yıllarında emeklilik yaşı değişmeyecek ve 67 yıl olarak kalacak ancak, 2028 yılında 3 ay daha uzatılacak.

Anayasaya göre Hollanda’da emeklilik yaşı halkın ortalama yaşam süresi artması halinde emeklilik yaşının da artmasını öngörüyor. Yasaya göre yaşam beklentisinde her 4,5 aylık artışta emeklilik yaşının otomatik olarak 3 ay artması gerekiyor. 

Bazı ülkelerde, emeklilik yaşları erkekler ve kadınlar için farklı. Bu durumda kadınların emeklilik yaşı erkeklere göre daha düşük. Bunun yanı sıra genel olarak bakıldığında ülkelerin emeklilik yaşını yükseltme trendi içinde olduğu görülüyor. Bunu yaparken kadınların emeklilik yaşının erkeklerin yaşına denkleme çabası var.

Diğer Avrupa ülkelerinde durum nasıl?
Avrupa içerisinde emeklilik yaşı sıralamasına bakıldığında Hollanda kadınlar ve erkeklerde 66 yıl ve 7 ayla ilk sıralarda geliyor. Belçika’da her iki grup için emeklilik yaşı 65 ve Almanya’da 65 yaş ve 10 ay olarak görülüyor. Avrupa içerisinde en düşük emeklilik yaşı 62 yıl ile Fransa ve Norveç’te görülüyor.

Avrupa ülkeleri içerisinde İtalya, Yunanistan ve Danimarka’da emeklilik yaş sınırı 67 yıl.

Bulgaristan’da emeklilik yaşı sınırı 66 yıl 10 ay, Portekiz’de 66 yıl 7 ay, İspanya’da 66 yıl 2 ay ve İngiltere ile İrlanda’da 66 yıl.

Avusturya’da emeklilik yaşı erkeklerde 65 yıl ve kadınlarda 60 yıl. Hırvatistan, Macaristan, Lüksemburg, Polonya, (kadınlarda 60 yıl), Romanya ve Slovenya’da emeklilik yaşı 65 yıl. 
Estonya’da 64 yıl 3 ay, Finlandiya’da 64 yıl, Litvanya’da 64 yıl 3 ay ve Slovakya’da 62 yıl.

Bu ülkeler içerisinde Bulgaristan 2023’de, İspanya 2027’de, Belçika 2030’da, Almanya ve İrlanda ise 2031’de emeklilik yaşını 67 yıla kadar çıkartmayı planlıyor. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Wilfried Pohnke - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.