Salı günü yıllık İklim Raporu'nu yayınlayan Meteoroloji enstitüsü KNMI’ye göre geçen yıl, ölçümlerin başladığı zamandan buyana en kurak yıl oldu. Normal seviyenin altında yağmur yağışı ve güneşli gün sayısının artması, buharlaşmayı da artırdı.

Rapora göre geçen yıl yoğun yağışla başladı Şubat ayında rekor derecede yağmur görüldü ancak mart ayında değişim yaşandı ve güneşin kendini gösterdiği gün sayısı ciddi şekilde arttı. Yaz aylarında ise normalden yüzde 40 daha az yağmur yağışı görüldü. 

Yaz aylarında yağışın az olması ve sıcaklığın artması buharlaşmayı da artırdı. Bir süre yağmur yağmadığı için toprağın hızlı kuruduğu belirtilen raporda, güneşli günlerin fazla olması nedeniyle buharlaşmanın arttığına dikkat çekildi.

Raporda Hollanda’nın dünya ortalamasının üzerinde ısındığı belirtildi. KNMI'ye göre ülkemiz yüzyılın başından bu yana zaten 1,5 derece ısınmış durumda ancak geçen yüzyılla kıyaslandığında bu fark 2,3 dereceye çıkıyor. Bu durum, Hollanda'daki ısınmanın küresel ortalamanın yaklaşık iki katı kadar hızlı olduğunu gösteriyor.

İklimdeki bu değişiklikler aynı zamanda deniz seviyesinin de yükselmesine neden oldu. KNMI raporuna göre deniz seviyesinin yükselme hızı son 10 yılda ikiye katlanarak on yıllık süreçte 4,4 santimetreye ulaştı.

KNMI raporunda Hollanda dışındaki bölgeler de değerlendirildi. Buna göre kuzey yarım kürenin güney yarımküreye göre daha hızlı ısındığı belirtildi. 2020 yılında kuzey yarımkürenin 1,5 derece sınırına ulaştığı belirtilen raporda, ısınma aynı oranda devam etmesi halinde küresel olarak 2033 yılında bu sınıra ulaşılacağı belirtildi.

Hollanda'da kuraklık havadan görüntülendi
Geçen yıl Ağustos ayında sosyal paylaşım sitesi Youtube üzerinden paylaşılan bir video, Hollanda’da su seviyesinin düştüğünü, bazı nehirlerin kuruma noktasına geldiğini gözler önüne serdi.

Drone Chiefs adlı kanal tarafından yayınlanan görüntülerde, ülkenin farklı bölgelerinden elde edilen drone görüntüleri yer aldı. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.