Birçok Avrupa ülkesinde okullar yaz sezonu ile birlikte tatile girdi. Bu ülkelerde yaşayan gurbetçilerimiz de tatilini Türkiye’de geçirmek için hazırlıklarına devam ediyor. Ancak aşırı artan uçak bileti fiyatları birçok gurbetçimizi alternatif yollar bulmaya zorluyor. Bu nedenle otobüsle veya kendi aracı ile memlekete gidenlerin sayısı da artıyor.

Konuya ilişkin Son Haber’e açıklamalarda bulunan Hollanda Türk Turizmciler ve Seyahat Acenteleri Derneği Başkanı Kamil Saygı, bu yıl yaz dönemi uçak bileti fiyatlarının neden bu kadar yükseldiğini dile getirdi. 

Bilet fiyatları el yakıyor
Hollanda’dan Türkiye’ye uçakla giden bir gurbetçi kış döneminde 200-300 euro verdiği bilete yaz döneminde 800-900 euro hatta bazı havayolu şirketlerinde 1000 euro veya üzerine bilet bulabiliyor. Bu fiyata ek bagaj ücreti gibi ekstralar da eklenince, dört kişilik bir ailenin uçak masrafı 3500 – 4000 euroyu buluyor.

Dernek olarak öncelikle tatile gidecek herkese “hayırlı tatiller” temennilerini ileten Kamil Saygı, Hollanda da tatil dönemi bölgelere göre farklılık gösterse de yüksek sezonunun temmuz başında başlayıp eylül başına kadar devam ettiğini ve bu dönemde diğer dönemlere göre fiyat farklarının olduğunu dile getirdi.

Fiyatların yaz döneminde yüksek olmasının en önemli sebebinin arz- talep dengesinden kaynaklandığını dile getiren Saygın, bunun yanı sıra bilhassa Türkiye’nin durumunda biraz daha farklı olduğuna dikkat çekti. 

Saygı “Özellikle Türkiye için söyleyebileceğimiz diğer neden de Ukrayna-Rusya savaşından dolayı Rus hava sahasının kapalı olması ve yolcuların Türk Hava Yolları başta olmak üzere Türk uçaklarını tercih etmeleri. Bu da transfer yolcularının uçakların doluluk oranını yukarı çekmesine ve fiyatların da artmasına sebep oldu.” dedi.

‘Pandemide yaşanan kayıpların telafisi’

WhatsApp Görsel 2023-07-10 saat 17.58.23
Kamil Saygı, yaz dönemi bilet fiyatlarındaki artışın aynı zamanda corona pandemisi dönemindeki kayıpların telafisi politikasından da kaynaklandığını vurguladı. 

“Bu konu ile ilgili sezon öncesi gerekli talepler yetkililere iletilmiş, maalesef gelen cevaplar beklentileri karşılamamıştır.” diyen Saygı, “Uçak şirketlerinin Hollanda fiyatları ne yazık ki Almanya’dan daha pahalı Bu durumu da anlamak maalesef mümkün değil. Uçak şirketleri bilet fiyatlarını artırmakta, bu da tatile gitmek isteyen ve ekonomik durumu müsait olmayan birçok aileyi olumsuz etkilemekte.
Dernek olarak biz tekrar gerekli girişimleri ve şikayetleri ileteceğiz. Ama yetkililerin, özellikle uçak şirketlerinin, Hollanda çıkışlı fiyatlandırmalarda daha makul olmalarını bekliyoruz.” dedi. 

Pahalı uçak biletine karşı alternatifler
Bilet fiyatlarının el yaktığı yaz döneminde memlekete gitmek için alternatif yolları seçen gurbetçilerin sayısı giderek artıyor. Bu anlamda en çok tercih edilen yöntem kendi aracı ile gitmek oluyor. 

Türkiye’ye kendi aracı ile gideceklerin seçebileceği birkaç alternatif bulunuyor. Bazıları karayolundan Türkiye’ye giderken bazıları trenle Edirne’ye kadar gidip oradan kara yolu ile devam ediyor. Bazı gurbetçilerimiz ise İtalya veya Yunanistan’dan gemiye binerek Türkiye’ye ulaşıyor. Araçsız karayolu yolculuğunu tercih edenler ise otobüsle Türkiye’ye gidiyor.

Bu konuya da değinen Saygı, “Son olarak şunu da belirtmek isterim. Uçakla gitmek maliyeti yüksek olması nedeniyle birçok aile istemese bile araba ile gitmek zorunda kalıyor ve yollarda kaza yaparak maalesef canlarını kaybediyor veya sakat kalıyor. Yetkililerin bu durumu da göze almalarını bekliyoruz. Tekrar tatile giden herkese hayırlısı ile gidip gelmeyi diliyoruz.” dedi.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş