Yurtdışında ikamet eden ve kendi aracı ile Türkiye’ye giden gurbetçilerimiz, bazı gümrük şartlarını bilmediği için yüklü para cezaları ödemek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda sıkça karşılaşılan bu olaylardan biri de tatil dönüşü aracını Türkiye’de bırakmak isteyen gurbetçilerimizin başına geldi. 

Tatil sonrasında aracını Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlarımızın mutlaka bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Kurala uymayan gurbetçilerimiz ise yüklü para cezaları ödemek zorunda kalıyor.

Yabancı plakalı aracı Türkiye’de bırakmak
Bu şartların en önemlisi araç sahibinin Türkiye’ye aracıyla giriş yaptığı tarih itibariyle geriye dönük, son 1 yılda, 185 gün Türkiye dışında yerleşik olarak ikamet ettiğini kanıtlaması gerekiyor. Bunun dışında diğer önemli husus ise Türkiye'de bırakılacak araç için taahhütname verilmesi.

Gümrük idaresine veya Yediemin otoparkına bırakılan taşıtlar, taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren 3 ay süreyle gümrük gözetiminde kalabilir. Bu süre ilgili gümrük dairesine başvuru yapılarak 3 ay daha uzatılabilir. Süresi içerisinde teslim alınmayan ya da süre uzatımı için başvuru yapılmayan taşıtlar hakkında herhangi bir adli veya idari araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma bulunmaması halinde, tasfiye işlemlerine başlanır. 

Gümrük idaresinin denetimine bırakmadan, taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılması halinde taşıtın süresi işlemeye devam ediyor.

Araç sahibinin belirtilen taahhüdü vermesinden sonra yurtdışına çıkması ve bu tarihten sonra aracın başka bir yakını veya tanıdığı tarafından kullanıldığı tespit edilmesi halinde, araç polis tarafından bağlanarak gümrüğe çekiliyor.

Taahhüt verilmeyen araçlara para cezası kesiliyor
Geçici ithalat rejimi kapsamında kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı taşıtını, gümrük idaresine bilgi vermeden taşıtsız olarak yurt dışına çıkan kişiye, tespit tarihine kadar yapılan tüm çıkışlar için bir defa, Gümrük Kanunun 241 inci maddesinin altıncı fıkrasının (e) bendi uyarınca, 2023 yılı için 4.184 TL para cezası veriliyor.

Taahhütname nasıl verilir?
Yabancı plakalı aracını Türkiye’de bırakıp yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlarımız yurt dışına çıkmadan önce iki şekilde taahhütname verebiliyor.

Gümrük müdürlüklerinde taahütname verme
Birinci yöntemde araç sahibinin bulunduğu bölgede ya da hava limanında bulunan gümrük müdürlüklerine yazılı olarak  “araçsız yurt dışına çıkış taahhütnamesi” verilebiliyor.  Taahhütname

E-Devlet üzerinden Dijital taahhütname  
İkinci yöntem ise E-devlet üzerinden dijital taahhütname vermek. Bu işlemi E-devlet sitesinde bulunan Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırmamenüsünden yapabilmektesiniz. 

  • Öncelikle bir E-devlet şifresi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu şifreye yurt dışında bulunduğunuz bölgedeki konsolosluklar ya da Türkiye’de PTT’de şubelerinden temin edebilirsiniz. 
  • E-devlet şifrenizi aldıktan sonra E-devlet sitesine giriş yapıyoruz. 
  • Ardından “Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma” menüsüne giriş yapıyoruz.
  • Bu menüye girdikten sonra çıkan ekranda isim, soy isim ve doğum tarihi bilgileriniz otomatik olarak doldurulur. 
  • Ardından yabancı plakalı aracımızın plakasını boşluk bırakmadan yazıyoruz ve aracın siz yurt dışındayken kimsenin kullanmayacağını taahhüt ediyorsunuz. 

Bu işlem yapıldıktan sonra Türkiye’ye tekrar geri gittiğinizde taahhütnamenizi kaldırmanız gerekmekte. Bu işlem için yine E-Devlet üzerinden giriş yaparak, taahhüdünüzü kaldırmanız gerekiyor.

dijital tahhütname

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş