İskoçya’daki Abeerdeen Üniversitesinden bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre sıkı bir kahvaltı ve hafif bir akşam yemeği, hem açlık hissini azaltıyor hem de kilo vermeye yardımcı oluyor.

BBC’de yayınlanan James Galagher imzalı makaleye göre; bir grup bilim insanı, sıkı kahvaltı ile sıkı akşam yemeği etkisini inceledi. Bilim insanlarıdeneye katılan kişilerin yemeklerini titizlikle kontrol etti.

Ekip araştırma sonucunda, deneklerin hangi öğünü sıkı yerlerse yesinler, benzer miktar kaloriyi yaktığını tespit etti. Ancak büyük bir kahvaltı sonrası iştahın ciddi oranda azaldığı, bunun da diyete bağlı kalmayı kolaylaştırdığı ortaya çıktı.

30 kişilik bir gönüllü grubunun katıldığı deneyde katılımcılara iki ay boyunca belirlenen günlük miktar olan 1700 kalorinin yarısına karşılık gelen bir kahvaltı verildi. Ardından hafif bir öğle yemeği ve daha da hafif bir akşam yemeği yediler. Deneyin ikinci ayında yine aynı grup bir ay boyunca günün büyük yemeğini akşam yemeği olarak yedi.

Cell Metabolism dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, büyük bir öğünün zamanlaması, yakılan kalori, insanların istirahat metabolizma hızı veya kaybettikleri kilo miktarı üzerinde hiçbir fark yaratmıyor. Başka bri değişle sıkı bir yemek günün hangi öğününde yenirse yensin, gün sonunda benzer bir kalori yakımı gerçekleşiyor.

Burada temel fark sıkı bir kahvaltı ile günün ilerleyen saatlerinde bastırılan iştah ve açlık seviyelerindeki değişimde gözlemleniyor. 

Geniş kapsamlı bir kahvaltı iştahı bastırıyor
Sonuca ilişkin BBC’ye konuşan Profesör Alexandra Johnstone, “Çalışmalar, iştah kontrolü için büyük kahvaltının kazanan olduğunu gösteriyor. Eğer güne sağlıklı ve büyük bir kahvaltı ile başlarsanız, iştahınızı gün boyu kontrol etmeniz daha fazla mümkün olacaktır.” dedi. 

Araştırmada kahvaltılık olarak, tokluk hissi verecek, yoğun protein içeren, yoğurt, yumurta, sosis, mantar gibi besinler kullanıldı. Ancak araştırma sonuçları ile genel toplum arasında fark var.

Prof Johnstone, insanların daha fazla uyku uyuyabilmek için sabah oturularak yapılacak bir kahvaltıya vakit ayırmadığını ve sonuç olarak akşam yemeğini daha kapsamlı yaptığını söylüyor.

Kaynak: BBC

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş