Avrupa Birliği (AB) Savunma bakanlarının pazartesi günkü toplantısında, savunma ve güvenlikte ortak politikalara yön verecek, “Stratejik Pusula” belgesi kabul edildi. Kabul edilen belge ile AB, tarihinde ilk defa askeri kabiliyeti olan bir yapı kurabilecek.

27 üyesiyle dünya siyaseti ve ekonomisinde önemli bir aktör olsa da savunma ile güvenlik alanlarında NATO ve ABD'ye bağımlı kalan AB, aldığı bu kararla 2030 itibarıyla güvenlik ve savunma politikasını güçlendirme hedefini ortaya koyuyor.

Ukrayna'daki savaş gibi yakın coğrafyada meydana gelen krizlere hızlı yanıt vermeyi amaçlayan AB, belge ile faaliyet gösterdiği stratejik ortamın ve Birliğin karşı karşıya olduğu tehditler ile zorlukların ortak bir değerlendirmesini yaparak, daha güçlü ve yetenekli bir "güvenlik sağlayıcısı" olmayı hedefliyor.

“Stratejik Pusula bir zorunluluktur”
Savunma Bakanı Kajsa Ollongren Stratejik Pusula ile ilgili yaptığı açıklamasında, Ukrayna Rusya savaşını örnek göstererek, “Ukrayna'daki Rus saldırganlığının güvenliğimiz üzerinde büyük etkisi var. Avrupa bir oyun alanı değil, bir oyuncu olmalıdır. Stratejik Pusula bir zorunluluktur.” dedi.  

Bakan Ollongren, AB'de savunma işbirliğini güçlendirmek ve hızlı bir şekilde programa başlamak için örneğin savunma teçhizatına yapılacak ortak yatırımın artırılabileceğini kaydetti.

“Güvenliğimiz için daha fazla sorumluluk alıyoruz”
Savaş ortamının Avrupa’da tekrar baş göstermesinin jeopolitik bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ise bu durumun AB'yi güçlü bir siyasi oyuncu olarak daha hızlı olgunlaşmaya zorladığını belirtti. 

Hoekstra  “27 Avrupa üye ülkesi şimdi Stratejik Pusula ile daha yoğun askeri ve stratejik işbirliği için net bir seçim yaptı. Güvenliğimiz için daha fazla sorumluluk alıyoruz. Bunu sadece AB olarak değil, aynı zamanda transatlantik ortaklarımız ve NATO ile işbirliği için de yapıyoruz.” dedi.

Kabine tarafından yapılan açıklamada da önümüzdeki yıllar için silahlı kuvvetlere yıllık 3 milyar euro yatırım yapılacağı ve şu anda daha fazlasına ihtiyaç olup olmadığının araştırıldığı belirtildi.

“Stratejik Pusula”nın detayları
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in hazırladığı Stratejik Pusula taslağı, 4 ana unsuru içeriyor. Bunlar, AB'nin kriz yönetimindeki rolünü güçlendirmek, savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesi, krizlere mukavemet göstermesinin sağlanması ve üçüncü ülkelerle ortaklıklar kurulması olarak sıralanıyor.

AB Konseyin açıklamasına göre belge, AB'nin krizlerde kararlı hareket etmek ve güvenliğini geliştirmek için net bir uygulama takvimi ile somut ve eyleme geçirilebilir önerilerde bulunuyor.

Belgede en çok dikkati çeken unsur olarak "hızlı intikal kuvveti" öne çıkıyor.

Söz konusu kuvvetin 5 bin kişiye kadar çıkabilmesi, kara, hava ve deniz birimlerinden oluşması, düzenli tatbikatlar yapması hedefleniyor.

30 gün içinde tam donanımlı 200 Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası uzmanını görevlendirmeye hazır olmak, askeri hareketliliği geliştirmek, hızlı ve daha esnek bir karar alma sürecini teşvik ederek ve daha fazla mali dayanışma sağlayarak AB'nin sivil ve askeri Ortak Savunma ve Güvenlik Politikası misyonlarını ve operasyonlarını güçlendirmek, ortakları desteklemek için Avrupa Barış Gücü'nden tam olarak yararlanmak gibi ögeleri de içeriyor.

AB sınırları dışına da gönderilebilecek kuvvetin konuşlandırılması için kararın, 27 üyenin oy birliği ile alınması bekleniyor.

Bir grup üye ülke tarafından "koalisyonlar şeklinde" oluşturulabilecek kuvvet, AB'ye yönelik hibrit saldırılar da dahil olmak üzere farklı krizlere yanıt verebilmek için modüler yapıda olacak.

Kuvvetin, 2025 itibarıyla kurulmuş olması planlanıyor.

Hedefler
AB'nin Stratejik Pusulası; “Birliğin istihbarat analiz kapasitelerini artırmak, çok çeşitli hibrit tehditleri tespit etmek ve bunlara yanıt vermek, siber saldırılara daha iyi hazırlanmak ve yanıt vermek için bir AB Siber Savunma Politikası oluşturmak, Yabancı Bilgi Manipülasyonuna sistematik şekilde müdahale etmek, güvenlik ve savunma için bir AB Uzay Stratejisi geliştirmek ve bir deniz güvenliği aktörü olarak AB'nin rolünü güçlendirmek” gibi hedefleri içeriyor.

Ortaklıklar
AB, hedefleri doğrultusunda NATO, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği ve ASEAN dahil olmak üzere stratejik ortaklarla iş birliğini güçlendirmek istiyor.

ABD, Kanada, Norveç, İngiltere, Japonya gibi benzer düşüncelere sahip ülkelerle iki taraflı özel ortaklıklarını geliştirmeyi de amaçlayan AB, Batı Balkanlar, doğu ve güney komşular, Afrika, Asya ve Latin Amerika'da diyalog ve iş birliğini geliştirmeyi hedefliyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın