Rusya’nın gaz musluklarını kapatma riskine karşı birçok Avrupa ülkesi kış aylarının nasıl geçeceği konusunda endişe yaşıyor. Hollanda’da kış aylarında gaz sıkıntısı yaşanacak mı sorusu da gündemden düşmüyor. Ancak Gasunie Transport Servisi’ne (GTS) göre bu kış gaz sıkıntısı yaşanmayacak.

Gasunie’nin kendi inisiyatifi ile yaptığı araştırmasına göre Rus gazının arzı tamamen ortadan kalkmış olsa dahi belirli şartlar karşılanması halinde, Hollanda’da bu kış gaz sıkıntısı olmayacak. 

Hollanda’daki gaz iletim şebekesinin sahibi ve aynı zamanda gaz arzının güvenliği konusunda tavsiyelerde bulunan GTS, Almanya’da gaz krizinin ilan edilmesi ve fazladan gaz için Hollanda'nın kapısını çalması halinde dahi bu durumun Hollanda’da gaz kıtlığına neden olmayacağı tahmininde bulundu.

‘Önkoşullar karşılanması halinde sıkıntı yaşanmaz’
Gasunie’ye göre yedi ön koşulun karşılanması halinde kış aylarını rahat atlatabileceğiz. Örneğin, yüksek gaz fiyatları nedeniyle mevcut yaklaşık yüzde 20 daha düşük piyasa talebinin devam etmesi ve Hollanda’da kömür yakıtlı elektrik santrallerinde herhangi bir kapasite sınırlaması olmaması ve Hollanda LNG kapasitesi, Gate Terminal'in genişletilmesiyle iki katına çıkarılması gerekmekte.

Yapılan araştırma sonuçlarını değerlendiren Gasunie Direktörü Bart Jan Hoevers, bu durumun tüketiciler için güzel bir haber olduğunu belirtirken “Önkoşullar altında hiç kimse önümüzdeki kış aylarında gazı kapatmak zorunda kalmayacak. Sonuç olarak; önümüzdeki aylarda, Groningen sahasında ekstra üretim gibi diğer acil önlemlerin alınmasına gerek görünmüyor.” şeklinde ifade kullandı.

GTS açıklamasında normalin üzerinde soğuk geçen bir kış yaşanması veya LNG arzında aksama olması durumunda, bu tahminlerde ciddi sapmalar olabileceği uyarısında da bulundu.

Foto: KWON JUNHO

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın