Fransız vergi makamları, vergi kaçakçılarını Google Haritalar aracılığıyla izlemek için bir yapay zeka denemesi gerçekleştirdi. Sistem, rapor edilmemiş 20.000'den fazla yüzme havuzu keşfetti. The Guardian'ın haberine göre ortaya çıkartılan yüzme havuzları sayesinde Fransız hazinesine 10 milyon euroluk  ek vergi getirisi sağlandı.

Fransa’da havuzlar, mülk değerini artırıyor ve Fransız yasalarına göre beyan edilmeleri gerekiyor. Mülkün değerinin artması emlak vergisinin de artmasına neden oluyor.

Google ve Fransız danışmanlık firması Capgemini tarafından geliştirilen bir yazılım, Ekim 2021'deki bir deneme sırasında dokuz Fransız bölgesinin hava görüntülerinde özel havuzları tespit etti. Fransız basınına göre, ortalama 30 metrekarelik bir havuz yılda 200 euro vergilendiriliyor.

İlk denemelerde Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute -Savoie, Vendée, Maine-et-Loire ve Morbihan bölgeleri taranarak vergi makamlarına bildirilmemiş havuzlar tespit edildi. Vergi yetkilileri; denemenin başarılı olması nedeniyle, bu uygulamanın artık ülke çapında uygulanabileceğini söylüyor.

Sistem, bulunan tüm yüzme havuzlarını tapu sicilindeki verilerle karşılaştırdı. Bu temelde, vergi makamlarına bildirilmeyen toplam 20.356 yüzme havuzu keşfedildi. Havuz sahiplerine ek bir vergi değerlendirmesi gönderildi. Bu sayede Fransız vergi makamlarına yaklaşık 10 milyon euroluk ek gelir elde ettirdi.

Veri web sitesi Statista'ya göre, 2020'de Fransa'da 3,2 milyondan fazla özel yüzme havuzu vardı ve satışlar COVID-19 pandemisinden önce zaten patlamıştı. Ancak daha fazla çalışan evden çalıştıkça havuz kurulumlarında daha fazla artış oldu.

Vergi makamları, yazılımın sonunda emlak vergilerinde de rol oynayan beyan edilmemiş ev uzantılarını, terasları veya çardakları bulmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Foto: Enis Yavuz - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın