Fransa’da okullar 4 Eylül günü açılıyor. Okulların açılmasından önce Eğitim Bakanı bir açıklama yaparak devlet okullarında bazı Müslüman öğrencilerin giydiği abaya adı verilen uzun kıyafetin laiklik kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklandığını açıkladı. 

Ülkenin devlet televizyonu TF1’e konuşan Eğitim Bakanı Gabriel Attal abaya yasağını savundu. Attal, “Bir sınıfa adım attığınızda, bir bakışta öğrencilerin hangi dine mensup olduğunu anlayamamalısınız” dedi.

Bakan Attal, laiklik tanımına ilişkin de “Laiklik kişinin kendisini okul aracılığıyla kurtarma özgürlüğüdür” dedi. Attal sözlerinin devamında, abaya için “laikliğin sığınağı olması gereken okullar üzerinde cumhuriyetin direnişini test eden bir dini dışavurum” ifadesini kullandı.

Sağ siyasetçiler çoğunlukla yasağı savunurken, siyasi yelpazenin solunda yer alan bazı politikacılar Müslüman kadın ve kızların haklarının çiğnendiği konusunda endişelerini dile getirdi.

Muhalefette yer alan Boyun Eğmeyen Fransa partisinden Clementine Autain, "kıyafet polisliği" yapıldığı eleştirisini yapıyor ve yasağın "anayasaya aykırı" olduğunu savundu.

Fransa'daki Müslümanların çatı kuruluşu Fransa Müslüman Konseyi (CFCM) de kıyafetlerin tek başlarına dini semboller olmadığı şeklinde bir açıklama yaptı.

Fransa’da Laiklik yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle başörtü, Hristiyan semboller ve kipa takılması 2004 yılında devlet okullarında yasaklandı.  Ülkede 2010 yılında da kamuya açık alanlarda peçe ile dolaşılması da yasaklandı. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş