Fransa’da 1 Şubattan itibaren emekli maaşlarına, elektriğe ve otoyol fiyatlarına zam yapıldı. Doğalgaz fiyatlarına ise düşürüldü.

İşte 1 Şubat itibariyle cebimizi etkileyecek değişikliklerin listesi…

Elektriğe yüzde 10 zam
Bu aydan itibaren elektrik fiyatlarına yüzde 10 zam yapıldı. Elektrik zammının gerekçesi olarak tarife kalkanının kademeli olarak kaldırılması gösterildi.
Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Fransa’nın elektrik fiyatları üzerindeki üst sınırın aşamalı olarak kaldırılacağını ve önümüzdeki yılın sonunda sona ereceğini söyledi.

Gaz fiyatlarında indirim
Enerji Düzenleme Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, hanelerde kullanılan gaz fiyatlarının Ocak ayına göre 11 Euro/MWhA (vergiler hariç 9,16 Euro/MWha) azalacağı belirtildi.

Sigara zammı
Fransa’da sigara fiyatlarındaki artış Şubat ayında da sürecek. Sağlık Bakanı Aurélien Rousseau, bir paket sigaranın fiyatının 2026 yılında 13 Euro’ya yükseleceğini açıkladı. Bakan Rousseau, Tütün kontrol planının sunumu sırasında önümüzdeki yıllarda keskin bir artış olacağını söyledi.

Emeklilere ödemeler bu ay başlıyor
Emekliler için zamlı emekli maaşlarının ilk ödemesi Şubat ayında yapılacak. Ocak ayında emekli maaşına başvuranlar, 9 Şubat’ta yüzde 5,3’lük artıştan faydalanabilecek. 14 milyon emekliyi ilgilendiren maaş artışı Şubat ayından itibaren geçerli olacak.

Staj ödeneğinin ilk ödemesi
Fransa’da 2023 eğitim-öğretim yılı başında uygulamaya konulan staj ödeneği, lise öğrencilerinin mesleki sektörlerde öğretmenlik yapmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Lise öğrencilerine yapılacak ilk ödeme Şubat ayında yapılacak. Öğrencilerin alacağı ödeme miktarının ise haftalık 100 euro olduğu bildirildi.

Otoyol ücretlerine zam
Fransa’da otoyol ücretlerine zam yapıldı. Fransa Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, Şubat ayından geçerli olmak üzere otoyol geçiş fiyatlarında yüzde 3 oranında zam yapıldığı belirtildi. Geçen otoyol ücretlerine yüzde 4,75 zam yapılmıştı.

Kaynak: Artı33
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Alice Triquet - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.