Devletin din görevlilerinin maaşlarını ödeme zorunluluğunun kaldırılmasını savunan Flaman İçişleri Bakanı Gwendolyn Rutten, bu konuda yeni bir teklif sundu. Bakan Rutten, tanınan dini kuruluşlara verilen ve yılda 60 milyon euroyu bulan sübvansiyonun kesilmesini önerdi. Bakana göre bu sayede “dini inanç finansmanı” modernize edilebilecek.

Flandre'da tanınmış 1606 dini cemaat bulunmakta. Bu cemaatlerin yüzde 94'ü Roma Katolik, yüzde 3'ü Protestan, yüzde 1,5'i Müslüman, yüzde 1'i Ortodoks ve yüzde 0,5'i Yahudi cemaatlerini kapsıyor. Bu topluluklar, federal hükümetten din görevlilerinin maaşları ve emekli maaşları için sübvansiyon alırken, yerel yönetimler de gerektiğinde kurumların maddi açıklarını kapatmak için ek sübvansiyonlar sağlıyor. 

Flaman İçişleri Bakanı Gwendolyn Rutten’a göre, " Herkes inanç özgürlüğüne sahiptir; ancak kimse başkasının inancı için para ödemeye zorlanamaz." bu nedenle de inancın özel alana ait olması gerekiyor. 

Bakanın reform programına göre yerel yönetimlerin dini cemaatlerin işletme açıklarını kapatma zorunluluğu ortadan kaldırılmalı. Ayrıca imam, rahip, papaz ya da haham gibi din görevlilerine verilen aylık geçim ödeneği de sonlandırılmalı. 

Bakan Rutten, konu ile ilgili olarak Antwerp Üniversitesi'nde yürütülen, dini cemaatlerin kamu finansmanından daha bağımsız hale gelmeleri gerektiğini ve bu sürecin inanç topluluklarının kendi iç dinamiklerini de değiştirebileceğini öne süren araştırmayı, referans olarak gösteriyor. 

Hollanda ve Belçika’da trafikte telefon cezası farkı Hollanda ve Belçika’da trafikte telefon cezası farkı

Rutten, "Flandre'deki dini cemaatler, toplumun ve bireylerin özgürce inançlarını yaşayabilmesi için desteklenmelidir, ancak bu destek mali yükümlülüklerle değil, daha sürdürülebilir ve adil yollarla sağlanmalıdır," şeklinde açıklamada bulundu.
 
Bakan Gwendolyn Rutten‘a göre üç farklı senaryo üzerinde durulması gerekiyor;
İlk Senaryo: Bu modelde, hükümet yerel yönetimlerin hangi inanç topluluğuyla eşleşeceği konusundaki kuralları basitleştirecek ama finansal açıkların kapanması yine hükümet tarafından garanti altına alınacak. Bu, mevcut sistemin daha düzenli ve yönetilebilir hale getirilmesini sağlayacak.
İkinci Senaryo: Hükümetin açıkları kapatma yükümlülüğü devam edecek ancak bu katkılar belirli bir limite tabi tutulacak. Bu, hükümetin mali yükünün sınırlandırılmasını ve daha sürdürülebilir bir finansman modeli oluşturulmasını sağlayacak.

Üçüncü Senaryo: Hükümet, dini cemaatlerle eşleşme zorunluluğunu tamamen kaldıracak ve topluluklar kendi finansal açıklarını kapatmak için kendi kaynaklarına başvuracak. Bu, cemaatlerin daha bağımsız ve kendine yeten yapılar oluşturmasını teşvik edecek.
 
“Artık bizim zamanımızda değil”
Rutten, Flaman İçişleri Bakanı olarak, anayasada yer alan ve devletin din görevlilerinin maaşlarını ödeme zorunluluğunu güncellemeyi hedeflediğini, bu zorunluluğun artık zamanımıza uygun olmadığını belirtiyor. 

Bakan açıklamasında bu reform paketini federal hükümet müzakerelerinde gündeme getirmeyi planladığını böylece bu mali yükün kaldırılarak, daha modern bir yaklaşım benimsenmesi amaçladığını kaydetti.
Haber ve Fotoğraf: Halil Uygun
©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.