Flaman Bölge Hükümeti Çalışma Bakanı Matthias Diependaele yaptığı açıklamaya göre, çalışma yeteneğine sahip sosyal konut kiracılarının yaklaşık yarısı işsiz. Flaman hükümeti bu durumu değiştirmek amacıyla, 1 Ocak 2025'ten itibaren, çalışan aday kiracılara sosyal konutlarda öncelik tanıyacak. İşsiz olanların ise VDAB'de (İş ve İşçi Bulma Kurumu) kaydolması gerekecek.

Bakan, mevcut sistemin, gelir artışıyla birlikte kira fiyatlarının da artması nedeniyle insanları iş aramaktan caydırdığını ve çalışan adaylara öncelik tanınayarak, sosyal konut kiracılarını iş aramaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
 
Yeni düzenlemeye göre, sosyal konut kiralamak isteyen kişilerin tasarruf hesapları olmadığını ve yurt dışında mülkleri bulunmadığını beyan etmeleri gerekecek.

Diependaele, 2025'ten itibaren her konutun en fazla dokuz yıl süreyle kiralanabileceğini ve bu sürenin sonunda yüksek gelirli kişilerin sosyal konutlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını belirtti. Bakan, sosyal konutların geçici bir çözüm olması gerektiğini ve bu insanlara iş ve eğitim fırsatları sunarak, özel sektör kiralık konut piyasasına veya ev satın almaya geçiş yapmalarına yardımcı olunması gerektiğini vurguladı. Bu anlamda özel sektörden konut kiralayan sosyal konut kiracılarına 2500 euroya kadar taşınma parası verilecek.

Diependaele, açıklamasında sosyal konutlar için bekleme listelerinin uzun olduğunu, daha fazla sosyal konut inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş