Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) Euro Bölgesi’nde geçerli kriterlere göre hesaplanan, geçici Aralık ayı enflasyon oranının yüzde 6,4 olduğunu açıkladı. 

Yaz aylarından beri Hollanda’da enflasyon oranları artmaya devam ediyor. Özellikle enerji fiyatlarının başka bir değişle elektrik, gaz ve akaryakıt fiyatlarının artması enflasyon oranlarını da artırdı.

Euro bölgesindeki ülkeler kendi enflasyon oranlarını farklı değerlere göre belirliyor. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak isteyen bölge ülkeleri, Avrupa İstatistik Kurumu Eurostaat’ın belirlediği normlara göre enflasyon oranlarını açıklıyor. Bu değerler ülkeler arasındaki enflasyon farklılıklarının karşılaştırılmasında da kullanılıyor.

Eurostaat’ın belirlediği normlar baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, Hollanda’da ekim ayı enflasyon oranı yüzde 5,9, Hollanda normlarına göre yapılan hesaplamada ise yüzde 5,2 olarak çıkmıştı.

Bugün yayınlanan enflasyon oranını ‘geçici’ olarak nitelendiren CBS, önümüzdeki hafta Salı günü Hollanda normlarına göre hesaplanan aralık ayı enflasyonunu açıklayacak. 

Bugün öğleden sonra Avrupa istatistik ofisi Eurostat’ın, Euro bölgesi Aralık ayı enflasyon oranını açıklaması beklenmekte.

Avrupa ve Hollanda enflasyon hesaplama yöntemi arasındaki fark nedir?

Avrupa Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP), Avrupa Birliği Üye Devletlerinin enflasyon oranlarını karşılaştırmak için geliştirilen bir yöntem.

Ülkelerin Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile HICP arasındaki temel fark, her iki endekslemede kullanılan mal ve hizmet paketinin değişiklik göstermesinden kaynaklanmakta. Örneğin TÜFE'de, sahibi tarafından kullanılan bir evde yaşamanın bedeli de kira bedeline dahil ediliyor. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU