Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin temmuz ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde haziranda yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 8,9'a yükseldi.

Enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 8,9'a ulaşan temmuz ayı yıllık enflasyon oranının, son 25 yıldır Eurostat tarafından kayda geçen değerlerin en yükseği olduğu belirtildi. 

En hızlı fiyat artışı Hollanda’da
Eurostat verilerine göre Hollanda'da temmuz ayı fiyatları haziran ayına göre 1,7 puan, geçen yıla göre ise yüzde 11,6 arttı. Eurostat bunun tüm Euro bölgesindeki ülkeler arasında en hızlı şekilde fiyat artışı hızı olduğunu açıkladı.

Enflasyona en fazla etkisi olan kalem: Enerji
Euro Bölgesi'nde temmuz ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 39,7 ile enerjide gerçekleşti. 

Enerjiyi, yüzde 9,8 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 4,5 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 3,7 ile hizmetler izledi.

Baltık ülkelerinde enflasyon oranı yüzde 20’nin üstünde
Euro bölgesi içinde, enflasyon oranının yüzde 22,7 ölçüldüğü Estonya'nın başını çektiği Baltık Ülkelerinde en yüksek seviyede. Rus gazına çok bağımlı olan Letonya ve Litvanya'da sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 20,8 oranında çıktı. Fiyatlar en az Malta'da arttı: yüzde 6,5.

Eurostat  verilerine göre bölgedeki ülkelerde temmuz enflasyon oranları şu şekilde sıralandı: Slovakya'da yüzde 12,8, Yunanistan'da yüzde 11,5, İspanya'da yüzde 10,8, Belçika'da yüzde 10,4, Almanya'da yüzde 8,5, İtalya'da yüzde 8,4 ve Fransa’da yüzde 6,8. 

Geçen aylarda da zirve yapan enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyrediyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın