Ekim ayı itibariyle Almanya’da doğal gaza indirim, ısınma ve yakıt yardımı ve Öğrenci kredilerinde faiz artışı gibi milyonlarca insanı etkileyecek bir dizi değişiklik yürürlüğe girecek. 

Ekim ayından itibaren geçerli olacak yeni düzenlemelerin detayları şu şekilde:

Vergi beyanı için son tarihi: 2 Ekim
Normal şartlarda 2022 vergi beyanı son teslim tarihi 30 Eylül 2023’dü Ancak bu tarih cumartesi gününe denk geldiği için son teslim tarihi 2 Ekim’e kadar uzatıldı.  

Hessen ve Bavyera'daki eyalet seçimleri 
8 Ekim 2023'te Hessen’de yaklaşık 4,3 milyon ve Bavyera'da yaşayan 9,4 milyon seçmen sandık başına gidecek. Eyalet seçimi öncesinde hangi partinin size daha yakın bir politikasını öğrenmek için Wahl-O-Mat Hessen ve Wahl-O-Mat Bavyera sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Sonbahar tatili başlıyor
Eyaletlerin tamamı Ekim ayında son bahar tatiline giriyor. 2 Ekim'den Kuzey Ren-Vestfalya, Saksonya, Thüringen eyaletleri sonbahar tatiline başlayan eyaletler. 3 Ekim Salı günü (Alman Birliği Günü) Almanya genelinde resmi tatil. Bazı eyaletler pazartesi gününü de bağlayıp okul tatili yapıyor. 

Isınma/yakıt yardımı (Heizkostenzuschuss) 
Heizöl (kalorifer yakıtı), odun, odun peleti veya odun briketi gibi (elektrik ve doğal gaz dışı) yakıtlarla ısınanlara verilecek olan ısınma yardımı başvuru tarihi 20 Ekim 2023'te sona eriyor. Bu başvuruda 1 Ocak 2022 ila 1 Aralık 2022 arasındaki yakıt faturaları ve ödeme belgesinin ibraz edilmesi gerekiyor. İki katına çıkan ek maliyetlerin yüzde 80’ine kadar olan kısmı (en az 100 euro, en fazla 2 bin euro olmak üzere) destek verilecek. Bu yardım, doğal gaz ve elektrik için hali hazırda tavan fiyat uygulandığı için bu ısınma yöntemini kullanan haneler için geçerli olmayacak. 

Doğal gaz indirim
Ekim 2023'ten itibaren doğal gaz vergileri sıfırlanıyor. Bu sayede doğal gaz maliyetleri düşecek. Trading Hub Europe (THE) tarafından açıklanan rakamlara göre, yıllık tüketimi 20.000 kWh olan bir ailenin yıllık faturası yaklaşık (yüzde 5) 130 euro azalacak. Ancak bu indirim otomatik olarak mevcut müşterilere yansıtılmayacak, sadece yeni müşteriler bu indirimden faydalanabilecek. Mevcut müşterilerin enerji sağlayıcı şirketlerini değiştirmeye değer olup olmadığını karşılaştırılmasında fayda var. 

Öğrencilerin 'enerji yardımı' başvuruları son günü
Almanya’da artan enerji maliyetleri nedeniyle öğrencilere bir defaya mahsus verilen 200 euroluk enerji yardımının (Energie Pauschal) son başvuru tarihi 30 eylül olmasına rağmen, hafta sonuna denk geldiği için 2 Ekim Pazartesi gününe kadar uzatıldı. Her beş öğrenciden birinin Mart ayından beri yürürlükte olan enerji yardımına başvurmadığı belirtiliyor. Bu öğrenciler için son gün 2 ekim. 

Öğrenci kredilerinde faiz artışı
Ekim 2023'ten itibaren öğrenci kredilerinin faiz oranı yükseltilecek. Bu aydan itibaren eğitimlerini öğrenci kredisiyle finanse eden öğrenciler için ek gider oluşacak. Faiz oranları Nisan ayında yüzde 7,55'e yükselmişti ve Ekim ayından itibarense yüzde 8'in üzerinde olacak.

Kış saati uygulaması
28 Ekim 2023'ü 29 Ekim 2023'e bağlayan gece saat 03.00’te saatler bir saat geri (02.00) alınacak. Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İtalya, İsveç gibi Avrupa ülkelerinde yapılacak saat değişikliği nedeniyle, bu ülkeler ve Türkiye arasındaki saat farkı 2 saate çıkacak. 

DHL’den ticari müşteriler için zam kararı
DHL ticari müşterileir için uyguladığı tarifede Ekim 2023 itibariyle zam yapacak. Tüzel kişiler için uygulanan fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmayacak. Şirket, yüksek ücretler ve devam eden enflasyon nedeniyle fiyat artışı yapmak zorunda olduğunu belirtti.

Çocuklara yönelik yeni varyanta uyarlanmış korona aşısı 
Yeni korona varyantlarına göre uyarlanmış korona aşıları 2 Ekim 2023'ten itibaren çocuklar için de kullanıma sunulacak. STIKO, sadece risk grubundaki çocuklara aşı yapılmasını öneriyor.

Lidl’dan daha yüksek hayvan refahı sözü
Lidl önümüzdeki aydan itibaren birinci ve ikinci tür sığır eti sunmayacak. Bunun yerine müşterilere yalnızca üçüncü ve dördüncü yetiştirme türünden elde edilen etler sunulacak. Şirket, 2024 baharına kadar et çeşitlerinin tamamını değiştirmeyi ve daha yüksek hayvan refahı standartlarına geçmeyi planlıyor. 

Eski akıllı telefonlarda WhatsApp çalışmayacak
WhatsApp uygulaması ekim ayından itibaren eski tip cep telefonlarda kullanılamayacak. WhatsApp’ın sahibi Meta şirketi, bununla ilgili olarak etkilenecek olan tüm kullanıcıları hizmet sonlandırılmadan önce bilgilendirecek.

Ağaç ve çalıların kesilmesi 
Federal Doğa Koruma Yasası uyarınca, 1 Mart’da başlayan ve 30 Eylül’e kadar devam eden ağaç ve çalıları büyük ölçüde veya tamamen kesme yasağı 1 Ekim itibariyle sonlanıyor. Vatandaşlar Ekim’den itibaren ağaç ve çalıları kesebilir. 

©Sonhaber.eu
Kaynak: Avrupadan.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş