Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen “Sende DTİK mensubu ol!” toplantısı düzenlendi. Toplantıda bir araya gelen Türkiye’den gelen akademisyen, üniversiteli ve üniversite mezunu expatlar ile Hollanda’daki mevkidaşları, iş insanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, hem birlikte proje yaparak her iki ülkenin ekonimisine nasıl katkı sağlayabileceklerini hem de DEİK / DTİK üyeliğinin nasıl bir fayda sağlayacağını görüştü.

Merkezi Hollanda’nın Den Bosch şehrinde bulunan Edelstaal Group İnternational Simtronic şirketinin salonunda gerçekleştirilen DTİK Hollanda Türk Exportlar toplantısına T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, T.C. Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, muavin Konsolos Bilal Köse, T.C. Lahey Büyükelçilik ticaret müşavir yardımcısı Aşkın Pekel, Türkiye’den Hollanda’ya yeni gelen (Expatlar) akademisyenler, üniversite öğrencileri, üniversite mezunları, işverenler, sivil toplum kuruluşları ve politikacılar katıldılar. Toplantının moderatörlüğünü Edelstaal Group İnternational CEO’su Ertan Torunoğulları yaptı. 

Turgut Torunoğulları: Uzun vadede kazanan bizler olacağız

İlk konuşmacı olarak kürsüye gelen DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, toplantının, Türk ve Hollanda İş Dünyasının ve Türk diasporasınn etki alanının güçlendirilmesine yönelik yol haritasını oluşturulması açısından önemli bir adım olduğunu dile getirdi. 

Turgut Torunogulları

Torunoğulları “Bizler; farklı coğrafyalarda ve kültürlerde bulunan, bu coğrafya ve kültürleri saygıyla özümsemiş ama aynı zamanda kimliğimizi ve değerlerini koruyan profesyoneller olarak, dünya çapında büyük bir aile oluşturuyoruz.” dedi. “Bir taraftan küresel sorunlara çözüm yaratırken bir taraftan da kendi ülkemizi, kendi topluluğumuzu öne çıkarmak için birlikte hareket edilmesini gerektiğini belirten Torunoğulları  “Bu sayede uzun vadede kazanan bizler olacağız.” şeklinde konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) olarak çok büyük bir küresel ağın parçası olduklarını dile getiren Torunoğulları, ‘ticari diplomasi’ olarak adlandırdığı işleyiş şekli için şunları söyledi: “Tamamen özel şirketlerden oluşan, gönüllü üyelik esasına dayalı fakat kamunun da belli bir alanda yetkilendirdiği bir kuruluşuz. Devlet bize iş dünyasının dış ekonomik ilişkilerini sen koordine etmeye çalış diyor, biz de buna uğraşıyoruz”.

DEİK’in 156 iş konseyinden bir tanesinin Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) olduğunu belirten Torunoğulları, DTİK’ te her vatandaşımızın iş bulmasını, iş bulduysa yükselmesini, daha iyi pozisyonlara gelmesini, bir sermaye veya fikri varsa iş kurmasına destek olmayı amaçladıklarını dile getirdi. Katılımcıları DTİK’ya üye olmaya davet eden Torunoğulları hem profesyonellere hem de iş insanlarına yönelik farklı imkanlar sağladıklarını dile getirdi.

Melike Hocaoğlu: "Kurulan network geleceği de şekillendirecek

Melike Hocaoglu

Yaklaşık 2,5 yıldır Hollanda’da yaşayan, Amsterdam Üniversitesinde Latin Amerika çalışmaları üzerine araştırma yapan ve aynı zamanda Vrije VU Amsterdam üniversitesinde Proje müdürü olan, DTİK Gönül Elçisi Melike Hocaoğlu, “Bugün bu toplantının hepimiz için güzel bir başlangıç olmasını temenni ediyorum, son donemde Avrupa’da artan ırkçı aşırı sağ akımlar bizim için önemli bir tehdit olabilir, buna karşı hepimizin bir çaba ve birlik içerisinde olması gerekiyor. Bu çatı altında kurduğumuz network, sadece bugünü değil, geleceği de şekillendirecek muazzam bir potansiyele sahip.” dedi.

Başkonsolos Sevgi Kısacık: Sorunlarınızın çözümünde her zaman yanınızdayız
T.C. Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık ise konuşmasında, “DTİK Hollanda Temsilciliği tarafından Hollanda’da yaşayan Türk iş insanlarını ve profesyonelleri bir araya getiren bu etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

Baskonsolosu Sevgi kısacık

Bildiğiniz gibi “expat” tabiri, doğup yetiştikleri ülkelerin dışında kariyerlerini sürdüren yüksek niteliklere sahip profesyonelleri tanımlamak için kullanılır. Başka ülkelerde sahip oldukları üstün nitelikler itibariyle yabancı sermayenin bünyelerine kattığı profesyoneller, parçası haline geldikleri kuruluşlar için önemli bir katma değer ifade ederler. Bugün burada, her biri kendi sektöründe ve dalında uzmanlaşmış, yüksek niteliklere sahip Türk profesyonellerini Hollanda iş dünyasındaki konumlarını ve Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler katkılarını ele almak, beklentilerini ve olabilecek sorunlarını öğrenmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu fırsatı bizlere sunan DTİK Hollanda Temsilcisi Turgut Bey’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Kısacık "Doğup büyüdüğünüz, yetiştiğiniz ve uzmanlaştığınız ülkeden başka bir ülkeye, ailelerinizle yerleşmenin ve profesyonel yaşantı devam etmenin elbette zorlukları vardır. Başkonsolosluğumuz, Lahey Büyükelçiliğimizin eşgüdümünde bölgemizde yerleşik vatandaşlarımıza her türlü konsolosluk hizmeti sunmanın yanısıra, olabilecek sorunlarınızın çözümünde her zaman yanınızdadır." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Ünal: Bu güzel ve gönüllü girişiminiz için teşekkür ederim
T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, genelde bu gibi toplantıların Başkonsolosluklarda, dernekler, camiler, cami dernekleri veya kimi zaman hemşehri derneklerinde yapıldığını belirterek “Ancak bu defa DEİK-DTİK Avrupa-Hollanda Başkanımız kıymetli Turgut Bey’in, Edelstaal Grubu yöneticisi değerli Ertan Bey’in çalışmaları ile buradaki merkezlerinde ilk kez bu gibi bir toplantı yapıyoruz. O nedenle bu güzel ve gönüllü girişiminiz için hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi. 

Büyükelci Selcuk Unal

Büyükelçi Ünal konuşmasında,  “Açıkçası İngilizce “expatriate” tabirinin iyi bir tanımlama olmadığını düşünüyorum. Zira, 1960’larda buraya gelen vatandaşlarımız o dönem Türkiye’nin ve Hollanda‘nın koşullarına buraya geldiler. Onlar da o dönemin “expatriate”leri idi. Türkiye-Hollanda işgücü anlaşmasının imzalanmasının 60. yılını kutladığımız bu yıl onların 60 yıl önce gelip başlattıkları serüven sayısız başarılı örneklerle doludur. Bu nedenle, hepsine her zaman saygılı almak ve teşekkür etmek durumundayız. Bugün ise, sizin gibi olan arkadaşlarımız özellikle farklı sektörlerde farklı mesleklerde buraya geliyor. Kimi şirketlerde sayısız vatandaşımız var, kimi şirketlerde sayısız uzmanımız çalışıyor, kimi savunma sanayi sektöründe çalışmış arkadaşlarımız var. Dolayısıyla bu arkadaşlarımıza belki ‘Yeni Gelenler’ diyebiliriz.” dedi.

Hollanda Atatürk Müzesi sahibi Bülent Türker konuşmacılara çerçevelenmiş Atatürk pulları hediye etti.

Sende DT¦-K Mensubu OL Denbosch (1)

Toplantı sonrası Edelstaal Group İnternational Simtronic şirketinin verdiği yemekleri itina ile hazırlayan İşadamı Yavuz Katkay toplantıya katılanların beğenisini kazandı. Yemek geç saatlere kadar sürdü katılımcıların birbirlerini tanıyıp kaynaşması sağlandı.

Haber ve fotoğraflar: Mustafa Koyuncu
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş