Meclisi Encümeni (wethouder) Marc Merx'in Dordrecht’in mahallelerinde yaşanan fare sıkıntısı ile mahalle sakinlerinin bıraktıkları yemek artıkları arasında bağlantı kurduğu bir açıklamasında, yaşanan sorunun özellikle Müslüman şehir sakinlerinden kaynaklandığını dile getirmesi tepkilere neden oldu. 

Dortrecht’in hemen hemen tüm mahallelerinde yıllardır artan fare sorunu bir türlü giderilemiyor. Mahalle sakinleri belediyenin yeterli derecede çöp konteyneri koymadığını ve haşerelere karşı etkin bir şekilde savaşmadığını belirtirken, belediye de mahalle sakinlerinin çöp atma davranışının farelerin çoğalmasında etken olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde şehirde yaşanan fare sorununa yönelik bir açıklama yapan Belediye Meclisi üyesi Marc Merx, soruna çok farklı ve çirkin bir açıklama getirdi. 

Haziran ayında “Bazı bölgelerde insanlar hiç umursamıyor ve belediye olarak bizim çözeceğimizi düşünüyorlar. “ diyerek şehirde uygulanan çöp yönetmeliğinin işe yaramadığını ve değişiklik yapılması gereğini savunan Marc Merx, son açıklamasında suçu şehir sakinlerine ve bilhassa Müslüman toplumuna attı.

Müslümanları hedef tahtasına koydu

Marc Merx
Algemeen Dagblad gazetesine geçtiğimiz hafta yayınlanan bir haberde şehirdeki çöp atığı ve farelerin neden olduğu rahatsızlıkla mücadele yollarından biri olarak Dortrecht belediyesinin camilerle iletişime geçeceği ve cami cemaatine “yiyecek artıklarının neden dışarıda, hayvanlar için çalılıklarda bırakmamaları gerektiğinin” açıklanacağı belirtildi. 

Haberde Belediye Encümeni Marc Merx’in "Bazıları yemek artıklarını doğaya geri vermemiz gerektiğine inanıyor ve bu yüzden onları çöpe değil çöpün dışına bırakıyor. Fareler gibi tüm haşereler de buna geliyor” şeklinde bir ifade kullandığı ve belediyenin şehirdeki altı camiyle iletişime geçeceği aktarıldı. 

Merx’in bu açıklamasında özellikle şehirdeki Müslüman topluluğu hedef tahtasına oturması ve sorunun kaynağı gibi göstermesi, birçok kesim tarafından sert şekilde eleştirildi.  RTV Dortrecht ve AD gazetelerine açıklama yapan birçok isim Merx’in sözlerine tepki verdi

“Bu ayrımcılıktır”
Meclis üyesinin bu sözlerine tepki veren Dortdrecht eski Meclis Üyesi Ahmet Polat (D66) RTV Dortrecht’e yaptığı açıklamada, bir meclis üyesinin bu şekilde konuşmaması gerektiğini dile getirdi. Polat Dortrecht’teki Müslüman toplumunun bu şekilde hedef tahtasına oturtulmasının ayrımcılık olduğunu “eğer bir meclis üyesi böyle konuşuyorsa bu ayrımcılıktır” sözleriyle vurguladı. Merx’in İslam kuralları ve Müslümanlar hakkında yanlış bilgilendirildiğini belirten Polat, “İslam’da kesinlikle böyle geçmiyor. Yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum ama yaptığı açıklamalar mahalledeki camilere karşı da olumsuz bir imaj oluşmasına katkıda bulunuyor. Yiyecek çöpe atılmamalı ve özellikle ekmeğe saygı ile davranılmalı.” dedi.

Dortrecht Türkleri Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Özdal ise Marc Merx’in sözlerini sert bir dille eleştirdi. Özdal düşüncelerini, “Fare belasının sadece Müslümanlara yüklenmesine gerçekten kızıyorum. Eğer tüm kiliselerde ve sinagoglarda da bilgi vermeye başlasaydı durum daha farklı olurdu. Ama bu sadece camilerle ilgili. Suç sadece bize yükleniyor. Evet, bu konuda sinirliyim. Bir meclis üyesi bunu bu şekilde söylerse, bu sadece ayrımcılıktır.” şeklinde ifade etti.

Dortrecht Merwedestraat'taki Aksa Camii'nin başkanı İlhan Öztürk AD gazetesine yaptığı açıklamada “Neden bizi kötü bir duruma sokuyor ve bize hitap ediliyor? Kuran'ın hiçbir yerinde yiyecekleri atmayın denmiyor, sadece israf etmeyin diyor.” dedi. 

“Bir grubu hedef almak yanlış”
Dortrecht Meclisinde görev alan birçok Müslüman vekil de Marc Merx’in bu sözlerine tepki gösterdi. Tek kişilik grup Op Ons Eiland'dan Aydın Gündoğdu " Dordrecht sakini belli bir grubunun açıkça belirtilmesini tehlikeli buluyoruz. Şehir olarak, sorunu dile getirmek için dini bir gruba yaklaşmak yerine bunu durdurmak için bir kampanya başlatalım ve sakinlerimizi bilgilendirelim.” şeklinde ifade kullandı.

Yeşil Sol (GroenLinks) partisinden Nedcet Burakçın da “Parklarda ve su kenarlarında etrafınıza bakın ve hayvanları besleyen çocukları olan birçok anne-baba, büyükanne ve büyükbaba görürsünüz. Bazısı bunu hayvanlara karşı nazik olmak için bazıları ise yiyecek israfını önlemek için yapıyor. Bu bir grubun sorunu değil, daha geniş bir toplumsal sorundur.” dedi.

“İslam'la gerçekten hiçbir ilgisi yok“
Denk partisinden Mehmet Safranti ise bu bilginin doğru olmadığını ve Merx’in yanlış bir noktada olduğunu belirtirken, “Öyle olsaydı, tüm Türkiye fare istilasına uğrardı. Ne de olsa tüm Türkler yemek artıklarını doğaya bırakacaktı. Bu beni incitiyor, çünkü bunun İslam'la gerçekten hiçbir ilgisi yok.” dedi.

“Kesinlikle kutuplaştırma niyeti yoktu”
Gelen bu eleştirilerin ardından Marc Merx’in sözcüsü Edward Ernst bir açıklama yaparak Merx’in sözlerinin kesinlikle böyle algılanmaması gerektiğini belirtti. Ernst “Çöpleri konteynerlerin dışına bırakmanın fare istilası yaratan nedenlerden biri olarak görülüyor ve bu sadece tek neden değil. Örneğin zamanından önce dışarı bırakılan çöplerde fare sorununu büyütüyor. Şimdi sanki Müslüman nüfus suçlanmış gibi görünüyor ve bir kargaşaya neden oluyor. Ancak bu açıklamada kesinlikle kutuplaştırma niyeti yoktu.” dedi. 

Merx’e yöneltilen tepkilerin yanı sıra destek de geldi. “Merx'in Müslümanları, atık sıkıntısının ve bunun getirdiği tüm sonuçların sahipleri haline getirmek istediğini düşünmüyorum.” diyen GroenLinks meclis üyesi Abdullah Uysal, “Aslında bununla çözümün bir parçası olmak için camilere gitmek istiyor. Camiler gibi dini kurumlar özellikle farkındalık yaratarak bu alanda önemli bir rol oynayabilir. Bunun diğer şehirlerde zaten başarılı bir şekilde gerçekleştiğini görüyoruz, öyleyse neden burada Dordrecht'te olmasın?” dedi.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.