ABD’li biyoteknoloji şirketi Biogen ile Japon ilaç firması Eisai tarafından Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen Lecanemab adlı deneysel ilacın hastalığın erken evrelerindeki hastalarda bilişsel düşüşün yavaşlamasına yardımcı olduğu açıklandı. Bilişsel ve işlevsel gerilemesini yüzde 27 oranında azalttığı belirtilen ilacın Alzheimer hastalarına yeni bir umut olabileceği düşünülüyor.

Bir haber bülteni ile duyurulan ancak henüz hakem heyeti tarafından gözden geçirilmediği belirtilen ilacın, şuanda “faz 3” klinik denemesinin yapıldığı belirtildi. Lecanemab adı verilen ilacın 18 ay sonra bilişsel gerilemeyi yüzde 27 oranında yavaşlattığının görüldüğü aktarıldı.

Japon firmasının elde ettiği sonuçların, ABD'li ilaç üreticisi Biogen'in geçen yıl başarısız bir şekilde piyasaya sürdüğü Aduhelm ilacından sonra Alzheimer hastalarına yeni bir umut sunabileceği belirtiliyor.

Biogen, yeni ilacın ticarileştirilmesinde Eisai ile ortaklık kurdu, ancak Eisai, geliştirme ve 3. aşama denemesine öncülük etti.

Sonuçlar, 18 ay boyunca iki haftada bir ya ilaç ya da plasebo almak üzere rastgele atanan bin 795 hastayı temel aldı.

Bilişsel düşüş, altı alana odaklanan bir klinik demans derecelendirme ölçeği kullanılarak ölçüldü: hafıza, oryantasyon, yargılama ve problem çözme, toplumla ilişkiler, ev ve hobiler ve kişisel bakım.

“Dikkatli olunmasında fayda var”
Konu ile ilgili olarak Reuters’da yer alan bir haberde bazı uzmanların sonuçlar konusunda dikkatli olunması konusunda uyardığı belirtildi.

ABD’nin Minnesota eyaletindeki Mayo Clinic Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi Müdürü Ronald Petersen, “Bu çok büyük bir etki değil ancak olumlu bir etki” diyerek, sonuçlar yorumlanırken daha dikkatli olunması konusunda bir uyarı yaptı.

Nevada Las Vegas Üniversitesi Chambers-Grundy Sinir Bilim Merkezi Direktörü Dr. Jeff Cummings de “Bir hastalığı neredeyse yüzde 30 oranında yavaşlatabiliyorsanız, bu harika. Bizim aradığımız şey bu” diyerek sonuçlar hakkındaki ilk yorumunu yaptı.

USAgainstAlzheimer isimli derneğin Başkanı George Vradenburg Reuters’a verdiği demeçte, “FDA’nın ilacı ocak ayında onaylayacağını umuyorum” dedi.

ABD’li ilaç üreticisi Biogen geçtiğimiz yıl Alzheimer ilacı Aduhelm’i başarısız bir şekilde piyasaya sürmüştü. Aduhelm, 20 yılın ardından FDA’dan onay alan ilk Alzheimer ilacıydı. Lecanemab da Aduhelm gibi amiloid birikintilerini azaltmak için tasarlanan bir intravenöz antikoru.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.