ilk kez 24 Temmuz'da Danimarka'da tespit edilen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'izlenmekte olan varyant' olarak sınıflandırılan Korona virüsün Pirola varyantı, şimdiye kadar aralarında Büyük Britanya, İsviçre , Güney Afrika, İsrail ve ABD’nin de bulunduğu  gibi 15 ülkede görülen Korona virüsün Pirola varyantı, Omicron varyantı kadar tehlikeli değil. Ancak yeni varyant önceki varyantlara göre farklı semptomlarla kendini gösteriyor. 

Corona'nın yeni, mutasyona uğramış versiyonu BA.2.86 (Pirola) artık Almanya'ya ulaştı; şu ana kadar farklı federal eyaletlerde, ilki 13 eylülde olmak üzere toplam üç vaka tespit edildiği belirtiliyor. Robert Koch Enstitüsü'ne (RKI) göre, EG.5 varyantı (Eris) hâlâ kaydedilen vakaların büyük bir kısmını oluşturuyor. Gerçek vaka sayısının ise resmi rakamlardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Pirola varyantı hakkında yapılan iki çalışmanın sonuçlarına göre bu virüs, Omicron varyantı kadar tehlikeli olmayabilir. Ancak yeni varyant, önceki varyantlardan farklı semptomlarla kendini gösteriyor. 

İngiltere'de yürütülen 'Zoe Covid Semptom’ araştırmasına göre Pirola varyantı, Korona’dan bilinen öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, hapşırık gibi klasik semptomların yanı sıra deri döküntüsü, ağızda veya dilde şişlik, el veya ayak parmaklarında ağrı ve kızarıklık, ishal, göz kaşıntısı ve kızarıklığı veya ses kısılması gibi farklı semptomlarla kendini gösteriyor. 

Uzmanlar, soğuk algınlığı belirtileri yaşayan herkesin koronavirüs testi yaptırmasını önerisinde bulunuyor. 

Varyantın genetik çeşitliliği BA.2.86'nın birkaç aydır dolaşımda olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre “Pirola”nın spike proteininde 30 mutasyona sahip olması oldukça ilginç. Bu protein, insan hücrelerine saldırmak için koronavirüsü kullanıyor. Dış kabuğunda bulunuyor ve özellikle insan hücrelerinin yüzeyindeki ACE2 reseptörüne bağlanıyor. Bu da virüsün insan hücre zarıyla kaynaşmasına ve genetik materyalini çoğalmaya devam edeceği hücrenin iç kısmına taşımasına olanak sağlıyor. Bu nedenle spike proteini korona tedavileri ve aşılar için hedef oluyor. Ancak mutasyona uğradıysa, önceki enfeksiyonlardan ve aşılardan kaynaklanan bağışıklığın fayda sağlamaması riskini artırıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş