Merkezi İstatistik Ofisi CBS verilerine göre, geçtiğimiz yıl satın alma gücünde sadece yüzde 0,3’lük bir artış yaşandı. Özellikle emeklilerin satın alma gücünde düştü.

Merkezi İstatistik Ofisi yayınladığı bir raporda 2021 sonbaharında artan enflasyon nedeniyle nüfusun büyük çoğunluğunun satın alma gücünde çok az bir büyüme yaşandığını açıkladı. CBS’e göre özellikle emeklilerin gelirinde büyük düşüş yaşandı. 

Kurumun bu yıl için yaptığı tahmin ise daha korkutucu. CBS bu yıl satın alma gücünün çok daha düşük olması ve hatta fiyatların bu yıl daha da hızlı artması nedeniyle önemli ölçüde daralmasını bekliyor.

Satın alma gücünü etkileyen dış faktörler arasında ücretler, fiyat artışları ve hükümet politikaları geliyor. Birlikte yaşama, evlenme, boşanma veya iş değiştirme gibi kişisel değişiklikler de satın alma gücünü etkileyen diğer faktörler olarak görülüyor. Tüm bu etkiler, CBS tarafından yayınlanan “satın alma gücü gelişimi” raporunda dikkate alındı.

Rapora göre Korona pandemisi döneminde, önceki yılların aksine, bireysel olumlu ve olumsuz tüm kişisel değişikliklerin ortalama gelişim üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Öte yandan ilk vergi dilimi oranındaki düşüş ve çeşitli vergi indirimlerindeki artışlar gibi mali tedbirler olumlu bir etki yarattı.

Geçen yılın ikinci yarısında fiyatların hızla yükselmesiyle, satın alma gücünde düşüş yaşandı. Bu daha çok pandemiden sonra toplumun açılması ile birlikte yüksek talebi karşılayamayan sınırlı arzdan da kaynaklandı. Sonuç olarak, fiyatlar Ağustos 2021'den itibaren (nispeten) hızlı bir şekilde yükselmeye başladı.

CBS verilerine göre genel olarak bakıldığında toplumun yüzde 52’sinin satın alma gücü yükseldi. Geri kalan ve içerisinde çoğunluğu emeklilerden oluşan yüzde 48’lik kesimin ise geriledi. Emeklilerin yüzde 75’inin satın alım gücünde düşüş yaşandığı belirtildi.

CBS rakamları “Gelen gideni aratır” sözünde olduğu gibi bir gerçeklik sunuyor. Buna göre geçen yılın düşük satın alma gücü rakamlarının, 2022 için beklenen rakamlarla karşılaştırıldığında düşük olduğu belirtiliyor.

Ağustos ayında Merkezi Planlama Bürosu (CPB) tarafından açıklanan 2022 tahminlerinde, hükümetin yeni bir politika belirlememesi halinde, yüksek enflasyon nedeniyle satın alma gücünün geçen yıla göre yüzde 6,8 düşeceği vurgulanmıştı.

Foto: Sinitta Leunen - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.