Brüksel sokaklarında güvensizlik ve rahatsızlığa karşı koordineli bir yaklaşım savunan sivil komiteler ve işletmelerin oluşturduğu ‘40 Komite’ hareketi, geçen yazdan bu yana hükümetin güvenlik alanında neredeyse hiç adım atmadığını açıkladı. Brüksel Bölge Hükümeti Başkanı Rudi Vervoort, problemin "her alanda bir yaklaşım gerektirdiğini ve bu yaklaşımın ne yazık ki kendiliğinden gelmediğini" açıkladı.
 
Brüksel’in çeşitli mahallelerinde ve (metro) istasyonlarında (özellikle Güney İstasyonu çevresinde) yaşanan olaylar ve şikayetlerin artması üzerine, Brüksel’deki Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Anderlecht, Sint-Gillis ve Sint-Jans-Molenbeek mahallelerindeki komitelerden oluşan ‘40 Komite’ hareketi, politika yapıcılarını harekete geçirmek umuduyla bir açık mektup yayınladı.

40 Komitenin fikir babası Eric Vandezande, üç temel konuda birleştiklerini belirtirken, “Görünüşe göre, kaybettiğimiz temel güvenlik, kirli sokaklar, istasyonlar ve artan yoksullukla birlikte, giderek daha fazla uyuşturucu kullanıcısı, evsiz, serseri ve dilenci görmekteyiz” açıklamasını yaptı.
 
‘Hiçbir şey değişmedi’ 
Brüksel Bölge Hükümeti Başkanı Rudi Vervoort ve bakanlar Alain Maron ile Elke Van den Brandt, eylül başında sivil hareketle görüşmeyi kabul etti. Ancak Vandezande somut eylemlerin şimdilik gerçekleşmediğini belirtiyor. 

"Üç ayda hiçbir şey değişmedi. Bu, hayal kırıklığına neden oluyor, gerçekten hedeflenen önlemlerin bir başlangıcını umuyorduk” diyen  Vandezande buna örnek olarak “sokaklarda daha fazla mavi üniformalı polis, daha fazla devriye gezen topluluk bekçileri, metro istasyonlarında daha iyi güvenlik, evsizler için daha fazla konut çözümü ve bağımlılık sorunları olan kişiler için psikososyal destek” gibi önlemler alınmasını beklediklerini dile getirdi.  

40 Komite bölgede yaşanan olumsuzlukları görüntülemek amacıyla bir barometre oluşturdu. Her üç ayda bir sonuçlarını paylaşacaklarını belirten Vandezande bu şekilde politika yapıcıları üzerindeki baskıyı artırmayı düşündüklerini dile getirdi.

Başbakan Vervoort'un sözcüsü basına yaptığı açıklamada komitelerin ikinci bir toplantıya davet edildiğini kaydetti. Sözcü "Barometre bize de ulaştı ancak harekete geçmek için postayı beklemediğimiz aşikâr. Mahalle komiteleri bu hafta başında durumu değerlendirmek ve aynı zamanda sahada gerçekleşen eylemler hakkında bilgi vermek üzere ikinci bir toplantıya davet edildi." dedi.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.