Bureau Krediet Registratie (BKR), borcu silinmiş olmasına rağmen, binlerce kişiyi hâlâ borçlu olarak kırmızı listede tutmaya devam ediyor. Bu durum binlerce kişiye zor anlar yaşatıyor. Kişisel Veriler Kurumu (AP), borçsuz olan kişilerin tüm verilerinin silinmesini talep ediyor.

BKR, borç geri ödemelerinde yaşanan sorunlar ve icra bürosuyla muhatap olan kişileri kaydediyor. Bu kişilerin isimleri, borç tamamen ödendikten sonra bile beş yıl boyunca halk arasında kırmızı liste olarak adlandırılan "negatif kayıt" listesinde kalıyor. Bu durum, yeni kredi veya ipotek almayı zorlaştırıyor. Kredi veren kurumlar, kişinin BKR kaydını gördüklerinde genellikle krediyi veya ipoteği hemen reddediyor.

AP Başkanı Katja Mur, Algemeen Dagblad gazetesine yaptığı açıklamada, "Bu, saçma durumlara yol açıyor. Örneğin, yıllar önce bir PlayStation'u geç ödediğiniz için bir icra bürosu devreye girmişse ve şimdi bu yüzden ipotek alamıyorsanız, bu kabul edilemez. Tüm borçlarınızı ödedikten sonra BKR verileri beş yıl tutuyor. Yeni yasa tasarısında bu süre üç yıla indiriliyor. Ancak biz, borçlarınızı düzgün bir şekilde ödediyseniz BKR'nin hiçbir veri tutmaması gerektiğini düşünüyoruz. Borcunuzu ödeyip temiz bir sayfa açtığınızda neden hâlâ kayıt altında olasınız?" dedi.

Kredi sahibi olan herkes BKR'de kayıtlıdır. Banka hesabının kırmızıda kalma izni olan insanlar da dahil. Bankalar, borca fazla batıp batmadığınızı veya yeni bir krediyi karşılayıp karşılayamayacağınızı görmek için bu kayıtları kullanıyor. Bir icra bürosu devreye girdiğinde bir “olumsuz kayıt” oluşturuluyor. Bu durum hem bankaları hem de tüketicileri korumayı amaçlıyor.

AP, yasaların BKR'nin bir borcun ödenmesinden sonra olumsuz kaydı ne zaman tutabileceğini daha iyi belirlemesi gerektiğini düşünüyor. Mur açıklamasında, "Bu, büyük miktarlarda paralar ve sürekli borç ödememe eğiliminde olan kişiler için geçerli olmalıdır. Bir borç yapılandırma sürecinden geçen ve bunu başarıyla tamamlayan bir kişi, yıllarca bu durumdan etkilenmemelidir." dedi ve olumsuz kaydın silinmesi sürecinin zorluğunu da eleştirdi. Vatandaşların bu nedenle borç verenler ve BKR arasında gidip gelmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor

Bu durum, BKR kayıtlarını sildirmek için gerçek bir yasal endüstrinin doğmasına da neden oldu. Örneğin, Dynamiet Nederland adlı bir hukuk bürosu, her yıl 2000 kişinin olumsuz kaydının silinmesine yardımcı oluyor.

BKR'ye göre şu anda 406 bin kişinin bir icra bürosu aracılığıyla takip edilen bir borç gecikmesi kaydı bulunuyor ve borçlarını ödedikten sonra bile beş yıl boyunca olumsuz kayıtları devam edecek. BKR, kaydın erken kaldırılması durumunda borcun tekrarlanma riskinin büyük olduğunu savunuyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş