Hazır çorbalar, soslar, dondurulmuş pizzalar, hazır yemekler, cips, donut ve daha birçoğunu neredeyse hepimiz zaman zaman alıp tüketiyoruz. Ancak bilim insanları bu aşırı işlenmiş ürünlerin sağlıksız olmasını yanı sıra aynı zamanda, sigara içenlerin tütün bağımlılığı gibi, bağımlılık riski taşıdığını belirtiyor. 

Özellikle çalışan kesim başta olmak üzere, zamanı kısıtlı olan bireyler alışveriş esnasında aşırı işlenmiş, endüstriyel gıdaları sepete atmayı tercih ediyor. Uzmanlara göre bu trend nedeniyle süpermarket raflarının neredeyse yüzde 80’i aşırı işlenmiş gıdalar ile dolu. 

Antwerpen Üniversite Hastanesi (UZA) baş diyetisyeni Michaël Sels konuk olarak katıldığı VRT NWS Laat programında, aşırı işlenmiş gıdaların ne olduğunu şöyle açıklıyor: “Örneğin domates; çiftlikten veya süpermarketten aldığınızda bu işlenmemiş bir domatestir. Bu domatese bazı manipülasyonlar yapabilirsiniz. Örneğin, kurutabilirsiniz. Bu az işlenmiş bir domates olur. Ancak ondan bir sos yaparsanız, yağ, tuz gibi birçok şey eklemelisiniz. Bir sonraki adım ise aşırı işlenmiş gıda, örneğin domates ketçapıdır. Bu ürüne renk maddeleri, koruyucular ve tatlandırıcılar eklenmiştir."

Bağımlılık belirtileri gözlemlendi
Bilim insanlarının 36 ülkede daha önce yapılmış 281 çalışma üzerinden yaptığı bir analiz, BMJ tıp dergisinde yayımlandı. Araştırmalardan elde edilen tüm bu bilgiler, kompulsif yeme sinyallerini doğru bir şekilde değerlendirmek için 2009 yılında tasarlanan standart bir anket olan Yale Gıda Bağımlılığı Ölçeği'ne göre değerlendirildi.

Sonuçlara göre, yetişkinlerin yüzde 14'ü ve çocukların yüzde 12'si aşırı işlenmiş gıdalara olan bağımlılık belirtilerinde yüksek puan alıyor. 

Çalışmaya göre, aşırı işlenmiş gıdalar, sigara kadar bağımlılık yapabilecek niteliğe sahip. 

Sels, aşırı işlenmiş gıdaları “cazip kılan” bir dizi madde kombinasyonunu içerdiğini belirtirken, “Şeker, karbonhidrat ve yağ, doğuştan gerçekten sevdiğimiz şeylerdir. Beynimizde dopamin salgılamasına neden olur, bu yüzden onu yediğimizde çok mutlu oluruz, ancak sonra bir düşüş yaşarız. Bu nedenle yeniden bir dopamin patlaması arayışına girer ve böylece aşırı işlenmiş gıdalara yöneliriz. Bu ürünleri satın almak her seferinde daha cazip hale gelmeye başlar” dedi.

Tüm karbonhidratları veya yağları hemen hayatımızdan tamamen çıkartmanın gerekli olmadığını belirten Selms, örneğin süpermarket alışverişinde bir ürünün aşırı işlenmiş versiyonun yerine, daha iyi bir alternatif olan ev yapımı versiyonunun tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu. 

Bu ürünlerin aşırı tüketimi sağlık sorunlarını artırıyor
Sonuçları 2022 yılında İngiliz tıp dergisi "The British Medical Journal"de yayınlanan iki araştırma, aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminde ciddi rahatsızlık riski taşıdığına vurgu yapıldı. ABD’deki araştırma bu ürünlerin fazla tüketiminde kalın bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırdığı bulundu. İtalya’da yapılan araştırmada ise kalp hastalığı ve erken ölüme yol açtığı ortaya çıktı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.