Belçika Federal Hükümeti, Çin’den ithal edilen tekstil ürünlerinin çoğunun kanserojen madde içerdiğinin ortaya çıkması üzerine, kontrolleri artırma kararı aldı. Devlet Sekreteri Alexia Bertrand, Avrupa Birliği üyelerine de aynı standartlara göre kontrol yapılması çağrısında bulundu.

Tüketici Koruma Devlet Sekreteri Alexia Bertrand, elde edilen “şok edici” sonuçlar hakkında açıklamada bulundu, tüketicileri uyardı ve etikette ‘Made in China’ yazılı ürünlerde daha dikkatli olmalarını istedi. 

Alexia Bertrand'ın bu ciddi uyarısının nedeninin, Avrupa Komisyonu tarafından sipariş edilen ve Avrupa'ya getirilen tekstilin güvenliğine ilişkin bir çalışma olduğu belirtildi. Bu çalışmadan, Çin'den ithal edilen tekstilin önemli bir kısmının sağlık için tehlikeli olduğu ortaya çıktı. Çalışmada oldukça dikkat çekici “Her altı giysiden biri kimyasal maddeler içeriyor. Bu maddeler arasında bisfenol, nikel veya krom VI gibi kanserojen maddeler bulunuyor” ifadesine yer verildi

Cilt tahrişine neden olabilir
Devlet Sekreteri, kanserojen madde içerdiği tespit edilen bu tekstil ürünlerinin ayrıca cilt tahrişine neden olabileceğini veya hormonal bozukluk yaratma etkisi olabileceğine dikkat çekti.

Çalışmanın, ayrıca tüm Avrupa üye devletlerinde bu "tehlikeli ithal ürünler" için yeterince kapsamlı kontrol ve araştırma yapılmadığını gösterdiğini de belirten Bertrand, “Rapordan ve sonuçlardan etkilendim ve bunları şok edici bulmaktayım. Bu yüzden hem daha iyi bilgi akışı sağlamak hem de daha etkili kontroller yapmak amacıyla, tüm yetkili Belçika denetim servislerini bir araya getirip, toksik maddeler içeren giysileri bundan böyle sınırlarımızın dışında tutmak için çalışmaya başlattık.” şeklinde ifade kullandı.

Bu ürünlerin kontrolünün Ekonomik Denetim, FOD Halk Sağlığı ve Belçika Gümrüğü arasında dağıtılmış durumda olduğunu belirten Bertrand, ayrıca şunları dile getirdi: “Aynı zamanda Avrupa içinde de daha sıkı kontroller yapılması gerekiyor. Kontrollerin tüm AB üye devletlerinde aynı standartlara göre yapılması en iyisidir. Aynı zamanda tüketicileri bir giysi etiketinde ‘Made in China’ yazdığını gördüklerinde dikkatli olmaları gerekiyor. İster online bir Çin web mağazasından ister burada bir marka mağazasından satın almış olsunlar. Tüketiciler olarak ne yapabilirsiniz? Yeni giysileri giymeden önce istisnasız yıkayın ya da sadece resmi çevre etiketleri olan giysileri satın alın. Örneğin Avrupa Eko-etiketi gibi. Bazı tekstil üreticilerinin giysi üretimi için tehlikeli kimyasal maddeler kullanmalarının nedenlerinden biri, maliyetle ilgilidir. Güvenli üretim maddeleri genellikle çok daha pahaldır.” açıklamasında bulundu.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş