Yapılan araştırmaya göre Brüksel’de merkezi bulunan 143 uluslararası kuruluştan pek çok bilgi alınabiliyor. 1967'de NATO karargâhı Paris'ten Brüksel'e taşındığında, sadece askerler ve diplomatlar değil, casuslar da başkent Brüksel’e girmenin yolunu buldu. Özellikle Soğuk Savaş sırasında çok fazla casusluk vardı. 

Doğu Alman istihbarat servisi Stasi'nin Brüksel'de 134 casusu vardı; bu, KGB'nin 45 ajanından veya onların yedi Çekoslovak meslektaşından çok daha fazlaydı. Belçikalı yetkilileri işe almaktan çekinmiyorlardı. Örneğin Çeklerin, hâlâ belediye başkanı Hervé Brouhon'un özel kalemi olduğu dönemde eski Brüksel belediye başkanı Freddy Thielemans'ı bünyesine katmaya çalıştıkları söyleniyor. 

1986 ile 1989 arasındaki birkaç toplantıdan sonra Çekoslovak casuslar Thielemans'ın bu iş için yeterli olmadığı sonucuna vardı. Uygun bulunan, 1980'lerin ortalarında Ruslarla iş birliği yapan Belçika hava kuvvetlerinde albay olan Guy Binet'ti. Sahte tabanlı bir evrak çantası kullanarak Belçika Ordusu Genelkurmay Başkanlığı binalarından gizli bilgileri kaçırdı. 

Kendi topraklarındaki 300 diplomatik ve konsolosluk misyonu, 26.000 diplomat ve uluslararası şirket ve kurumların çok sayıda genel merkeziyle Brüksel, Duvar'ın yıkılmasından sonra bile önemli bir casusluk hedefi olmaya devam ediyor. Örneğin, 2003 yılında güvenlik güçleri Avrupa Konseyi'nin Justus Lipsius binasının duvarlarında beş siyah valiz buldu. Mühürlü valizlerin dinleme ekipmanlarıyla dolu olduğu ortaya çıktı. 

Brüksel’de tam olarak kaç casus bulunduğunu belirlemek zor ancak Belçika devletinin güvenlik tahminleri birkaç yüze işaret ediyor. Hepsi gazeteci, lobici, yabancı öğrenci veya diplomat kisvesi altında faaliyet gösteriyor. 

İkinci yasa özellikle ilgi çekicidir çünkü diplomatlar prensipte dokunulmazdır. Casusluk durumunda, ev sahibi ülkenin bu nedenle olaya karışanları ülkeden sınır dışı etmekten başka seçeneği yoktur. Bu, Belçika'nın 21 Rus diplomatı istenmeyen adam ilan ettiği Nisan 2022'de gerçekleşti. Bu nedenle elçiliklerdeki antenler sadece TV izlemek için değil. 2022 yılında sınır dışı edilene kadar, Uccle'deki Rus büyükelçiliğinde çalışan her üç çalışandan biri istihbarat memuru olmakta idi. 

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Craig Whitehead - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş