Belçika’daki en büyük siyasi parti olma özelliğine sahip olan aşırı sağ eğilimli İslam karşıtı Vlaams Belang (Flamam Blok) Partisi Başkanı ve Milletvekili Tom Van Grieken, Geert Wilders'in ezici zaferinden sonra heyecanlandı: “Temanın açıkça göç olduğu açıktı” dedi. 

Vlaams Belang Başkanı Van Grieken, Özgürlük Partisi'nin (PVV) yankı uyandıran zaferinin ardından 'Başbakan Wilders' hakkında "Hiçbir sağcı parti onu kenara itmeye cesaret edemez” sözlerine yer verdi. Irkçı Van Grieken, “Bugün Wilders'ın kendisinden daha gergindim. Ben de ona bunu WhatsApp ile gönderdim. Seçim Servisi'nin tahminine göre Wilders'in PVV'si 37 sandalye alacak. Bu, mevcut 17 sandalyenin iki katından fazla. Bu nasıl oluyor? Göç, bu seçimlerin ana temasıydı ve bu da mantıklı. Göçün önemi ve etkisi fazla tahmin edilemez. Bu gece Hollanda'da kitlesel bir şekilde cezalandırılanlar, sıradan insanların kaygılarına karşı kör olan sol partilerdir” dedi.

“Bol hava ve gürültü”
Van Grieken'e göre Avrupa'daki milliyetçi partiler yeni bir aşamada. Van Grieken,  “Vlaams Belang ve PVV, siyasi gündemi etkilemek için başlangıçta çok fazla gösteriş ve gürültü yapmak zorunda kaldı. Artık o partiler ergenlikten çıkıyor. Vlaams Belang gibi PVV de kampanya sırasında somut, gerçekçi önerilerle geldi. Örneğin Hollandalılara ayrılmış sosyal konutlar. Partimizin 2019'da zaten kanıtladığı gibi, sosyal temalar ile göç çalışmaları arasındaki bağlantı. Artık yaklaşan hükümet müzakerelerini büyük bir ilgiyle takip edecek. Hükümete katılırsa, ki şu anda her şey buna işaret ediyor, partimize ilham kaynağı olacak. Hollandalılar daha ayakları yere basan insanlar: Hiçbir sağcı parti onu kenara itmeye cesaret edemez. Ve eğer başbakan olursa, ben de gelip Torentje'de (Hollanda başbakanının resmi konutu, ed.) kahve içeceğim” dedi. 

Şaşırmış
Van Grieken de bu sabah Radyo 1'e verdiği röportajda Wilders'in partisinin bu kadar büyük bir hal almasına şaşırdığını söyledi. “Bu kadar büyük olmak en çılgın hayallerimizin bile ötesinde. Pim Fortuyn'un tarihi lütfundan bile on bir sandalye fazlasına sahip. İnanılmaz. Hükümet görüşmelerine ilişkin olarak da diğer partilerin zaten açılımlar yaptığını belirtti. Fakat tüm bu politik Stratejilerden hoşlanmıyorum. Burada kapıyı zorlayan açıkça seçmendir. Artık Hollandalılara istedikleri farklı ve daha sağcı politikaları nihayet vermenin zamanı geldi.” sözlerine yer verdi.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş