Belçika’da Fransızca yayınlanan La Libre gazetesinde çıkan habere göre, ülkede yaşayan çok sayıda yabancı uyruklu sürücü, onlarca yıllık direksiyon deneyimlerine rağmen ehliyet sınavına yeniden girmek zorunda kalma riskiyle karşı karşıya. Bunun nedeni ise idari bir hata. 

Tekrar sınava girme riskiyle karşı karşıya olanlar, kendi ülkelerinde bir zamanlar ehliyet almış ancak bunun Belçika’ya geldikten sonra ülke ehliyeti ile denkliğini sağlayarak değiştirmemiş olan yabancı  uyruklu vatandaşlar. 

Bu sürücülerin çoğunluğunun 40 yıldan uzun süredir Belçika'da yaşadığı, ancak pek azının bu değiştirme işleminden haberdar olduğu belirtiliyor. 

İlgili haberde, Avrupa Birliği dışından gelen kişilerin araç kullanmaya devam edebilmeleri için yabancı ehliyetlerine Belçika’da denklik almaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Habere göre bu sorun, genelde yabancıların Belçika’ya gelişlerinden itibaren 185 gün içinde yerleşmelerini gerektiren ikamet sürecinden kaynaklanıyor.

La Libre gazetesinde dört yıldır Belçika'da yaşayan ve 20 yıldır araba kullanan bir Moldovalı örnek olarak verilmiş. Ancak bu kişinin ehliyetini Moldova'da yenilediği ve yenileme tarihinin, Belçika'da kayıtlı olduğu tarihten daha sonra olduğuna dikkat çekilmiş.

Belçika’ya kayıt olduktan sonraki 185 gün içerisinde ikamet olma kuralı nedeniyle mağdur olan ve yeniden ehliyet sınavına girmek zorunda kalan kişilerin haklarını savunan bir avukat, bu kişilerin yeniden sınava girmelerini önlemek için savaşıyor. 

Avukata göre, ehliyet sınavına yeniden girme zorunluluğu, Fransızca, Hollandaca, Almanca veya İngilizceyi yeterince iyi konuşamayanlar gibi bazı kişiler için karmaşık durumlar yaratabiliyor. Özellikle işi gereği ehliyetini  iş aracı olarak kullanan bazı kişiler bu şekilde mesleklerini değiştirmek zorunda kalabilir diyor ve “Dolayısıyla mahkemelerin yetkilileri buna uymaya zorlayıp zorlamayacağını bekleyip göreceğiz.” şeklinde ifade kullanıyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş