Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye-Belçika İşgücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümü dolayısıyla Heusden-Zolder Belediyesi'nde düzenlenen özel gecede konuştu. "Kuşaktan Kuşağa: Belçika’daki Türk Diasporasının 60. Yılı" adlı resepsiyonda, Belçika’ya göç eden ilk nesil büyüklerimiz onurlandırıldı ve 60 yıllık bir geçmişe ışık tutuldu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Belçika’daki Türk toplumunun ülkenin bugünkü konumuna ulaşmasında büyük katkısı olduğunu vurguladı. Türkiye ve Belçika arasında 16 Temmuz 1964’te imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk işçi göçünün 60. yılını anmak amacıyla YTB tarafından düzenlenen resepsiyona, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Türkiye'nin Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı İstanbul Milletvekili Zafer Sarıkaya ve çok sayıda davetli katıldı.

Madencilerin anısına anlamlı tören
Belçika’ya kömür maden ocaklarında çalışmak için gelen ilk nesil vatandaşlarımızın alın teri döktükleri ve kapanan kömür maden ocağında gerçekleştirilen Türkiye-Belçika İşgücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümü töreni, duygusal anlara sahne oldu. Katılımcılar, madencilerin anılarını yad ederek gözyaşlarını tutamadı.

YTB Başkanı Abdullah Eren: Belçika'daki Türk toplumunun 60. Yılı adeta bir başarı hikayesidir
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Belçika’ya göçün 60. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen resepsiyonda konuştu. Belçika’daki Türk toplumunun Belçika’nın bugünkü konumuna ulaşmasında büyük katkısı olduğunu belirten Eren, “Buradaki Türk toplumu çok önemli görevlere geldi ve ülkenin önemli bir parçası oldu. Belçika’daki Türk toplumunun 60 yılı adeta bir başarı hikayesidir” dedi.

Belçika 60 yıl

Eren, Belçika’ya ilk işçi olarak gelen vatandaşlarımızın, dili, dini, kültürü, örf ve adetleri bambaşka olan bir ülkede hayat mücadelesi verdiklerini vurguladı. "Örf, adet ve kültürlerini korumaya çalıştılar ve başarılı da oldular" diyen Eren, Belçika’daki Türk nüfusunun yaklaşık 350 bin olduğunu ve bunların yüzde 85’inin çifte vatandaşlığa sahip olduğunu belirtti.

YTB'nin, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak için her yıl çok farklı faaliyetler ve programlar düzenlediğini ifade eden Eren, "Çalışmaların artarak devam edeceğini" söyledi. YTB’nin, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının şartlarını iyileştirmek için çok çeşitli faaliyetler ve programlar yürüttüğünü vurguladı.

Eren, Belçika’daki Türk toplumunun önemli mevkilere gelmesinden ve geleneklerinden kopmamasından dolayı teşekkür ederek, "Bugün sizlerin önemli mevkilere gelmenizden ve geleneğinizden kopmamanız nedeniyle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.

Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal: Türk işçi göçünün 60. yılı önemli kazanımlar ortaya çıkardı
Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Türk işçi göçünün 60. yılının önemli kazanımlar ortaya çıkardığını vurguladı. Belçika’daki Türklerin topluma önemli katkılarda bulunduğunu belirten Uysal, Türk toplumunun birlikte yaşama kültürüne sahip olduğunu ve Belçika’daki varlığının güçlendiğini ifade etti.

Belçika 60 yıl 03

Avrupa ülkeleri Suriyelilerin sığınma başvurularını askıya aldı, Avusturya sınır dışı hazırlığında Avrupa ülkeleri Suriyelilerin sığınma başvurularını askıya aldı, Avusturya sınır dışı hazırlığında

Uysal, Belçika’ya ilk gelen vatandaşlarımızın dilini ve kültürünü bilmedikleri bir ülkede ağır şartlar altında çalıştıklarını belirtti. "Kömür maden ocaklarında zor koşullarda çalışırken, uyum konusunda da en iyi şekilde tarihe geçmişlerdir" dedi. Kapatılan kömür maden ocaklarında düzenlenen bu etkinliğin gurur verici olduğunu dile getirdi.

Belçika’da Türk toplumunun yeni başarılara imza atmasını destekleyeceklerini belirten Uysal, "Daha 5., 6. ve gelecek nesilleri anmak için yeni nesilleri bilinçlendirmek için çaba sarf edeceğiz" dedi. Belçika’daki Türk toplumunun, Belçika’nın bugünkü konumuna ulaşmasında büyük katkı sağladığını ve bu katkıların gelecek nesiller tarafından da sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Uysal, "Türk toplumunun Belçika’daki varlığı, birlikte yaşama kültürüne sahip olmamız sayesinde daha da güçlendi. Belçika’ya ilk gelen vatandaşlarımız, dilini ve kültürünü bilmedikleri bir ülkede ağır şartlar altında çalışarak, uyum konusunda tarihe geçtiler" dedi. Belçika’daki Türk toplumunun gelecekte de başarılarını sürdüreceğine olan inancını dile getirdi.

Sırakaya: Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarımız 133 ülkenin nüfusundan daha fazla
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı İstanbul Milletvekili Zafer Sarıkaya, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının nüfusunun 133 ülkeden daha fazla olduğunu belirtti. Sarıkaya, Türk toplumunun spor, siyaset, ekonomi ve çeşitli alanlarda katkı sağlamaya devam ettiğini vurguladı.

Sırakaya, Avrupalı Türklerin yaşadıkları ülkeye uyum sağladıklarını ve her türlü olumlu katkıda bulunduklarını ifade etti. "Kendini ifade eden Türk toplumu, spor, siyaset, ekonomi ve çeşitli alanlarda katkı sağlamaya devam ediyor" dedi.

Etkinlikte duygusal anlar yaşandığını belirten Sırakaya, "Bugün burada hem üzüntü hem de sevinci bir arada yaşamaktayız. Vefat etmiş olanları rahmetle anarken, hayatta olanlara sağlık diliyorum" şeklinde konuştu.

Sırakaya, Avrupalı Türklerin gelecek nesillerinin de başarılarını sürdürmesini dileyerek, "Türk toplumunun Avrupa’daki varlığı ve katkıları, gelecek nesiller tarafından da devam ettirilmeli" dedi. Türk toplumunun uyum sağlama ve katkı sunma konusundaki başarılarına vurgu yaptı. "Türk Federasyon, Milli Görüş, UID, Diyanet gibi birçok sivil kuruluşun başarılı çalışmaları önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Bakan Göktaş: Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlara Destek Vermeye Devam Edeceğiz
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Belçika'nın Heusden-Zolder kentinde Türkiye ile Belçika arasında iş gücü anlaşmasının 60. yılı için düzenlenen etkinlikte, yurt dışında yaşayan vatandaşlara destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Belçika 60 yıl 04

"Kuşaktan Kuşağa: Belçika'daki Türk Diasporasının 60. Yılı" adlı programın açılışında Göktaş, "60 yıl önce ellerinde tahta bavullarıyla gurbet yoluna düşen büyüklerimizin ilk durağı Heusden-Zolder'de sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu ülke, alın teri dökmüş, nice zorluklara göğüs germiş, yıllarca vatan hasretiyle yoğrulmuş nice Türk işçisinin hikayeleriyle dolu." dedi. Göktaş, bu hikayelerden birinin sazıyla Belçika'ya gelen ilk Türk olan, maden işçisiyken şimdilerde Türk halk müziği eğitimi veren İsmail Erdoğdu'ya, bir diğerinin geçen ay hayatını kaybeden tercüman Yakup Yurt'a, bir diğerinin ise çiftçilik yaptıktan sonra Brüksel'de Türk marketi açan dedesi Hasan Malak'a ait olduğunu anlattı.

Bakan Göktaş, şöyle devam etti: "Hayatım dedemin ve babamın marketinde kasalar arasında şekillendi. Alın terinin ve emeğin ne kadar kıymetli olduğunu daha küçük yaşlarımda hem okuyup hem çalışırken öğrendim. Kendi ülkemin değerlerini savunmayı ve hatta temsilcisi olmayı orada öğrendim. Büyük bir heyecanla siyaset dünyasında girdiğim seçimleri o markette insanlarla kurduğum iletişimle kazandım. Bugün Türkiye'nin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı sıfatıyla huzurunuzdaysam bunu ailemin varlığına ve desteğine borçluyum."

Bakan Göktaş, 60 yıl önce hiç tanımadıkları bir ülkeye adım atan birinci neslin ailelerinin verdiği güçle her türlü zorluğun üstesinden geldiklerini, bilmedikleri bir çevrede, dillerini anlamadıkları insanlar arasında yaşamanın getirdiği sıkıntılara aileleri sayesinde göğüs gerdiklerini belirtti. "Onların var olma mücadelesinde ortaya koydukları başarı, kendilerinden sonra gelen çocuklarının, torunlarının yollarını açtı. Bugünkü birlikteliğimiz, işte bu mücadelenin, alın terinin ve emeğin her daim hatıralarda canlılığını koruması içindir. Gösterdikleri üstün fedakarlıklar için her birine ne kadar teşekkür etsek az." dedi.

Göktaş, Belçika'nın ekonomisinin büyümesine katkıda bulunan Türk işçilerin, Belçikalıların misafirperverliğine de teşekkür etti. 60 yıl önce işçi olarak Belçika'ya göç eden Türklerin girişimci, tüccar ya da sanayici olarak önemli yatırımlara imza attıklarına dikkat çeken Göktaş, bunları yaparken de manevi değerlerini koruduklarını, milli kültürlerine bağlı kaldıklarını dile getirdi.

Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşeliklerinin sayısını artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Biz de dünyanın neresinde olursa olsun, vatandaşlarımızın her daim yanında olmaya gayret ediyoruz. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarını çözüme kavuşturmak için çalışıyoruz." dedi.

Göktaş ayrıca, iş insanı Tamer Cankurtaranoğlu'nun birinci nesil göçmenlerden maden işçisi babasının hikayesinden esinlenerek Heusden-Zolder'deki maden ocağı mevkisinde tüm maden işçilerine atfen yaptırdığı heykele karanfil bıraktı, Belçika'ya göçün ilk adımlarını fotoğraflarla anlatan sergiyi gezdi.

Göç Eden İlk Nesil ve Son Nesil Temsil Edildi
Etkinliğin sonunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, göç eden birinci nesil adına Aziz Gel'e, 4. nesil adına da Büşranur Yüksel'e çiçek takdim etti.

Programda, halk müziği sanatçısı Kubat'ın saz sanatçısı babası, Belçika'ya ilk nesil göçmenlerden merhum Necati Kubat ve sivil toplum önderi merhum Sedat Kaya adına akrabalarına; Türk toplumuna yardımları vesilesiyle Belçikalı Tina de Gendt ve Dr. Ri de Ridder'e, ilk nesil Türk göçmen eşi vesilesiyle Müslüman olan "Güler" lakaplı Ghislaine Marie Ernestine'e, etkinlik için mekan sağlayan ikinci nesil göçmenlerden iş insanı Tamer Cankurtaranoğlu ve eşi Nilgün Cankurtaranoğlu'na plaket verildi.

Barış Manço da anıldı

Belçika 60 yıl 02
Barış Manço'nun eşi Lale Manço ve oğlu Batıkan Manço da etkinliğe katıldı. Lale Manço, yaptığı konuşmada, merhum eşinin Türkiye ve Belçika'nın ortak değeri ve kültür elçisi olduğunu ve burada bulunmanın ailesi adına büyük bir onur olduğunu söyledi. YTB Başkanı Eren, Manço'ya plaket takdim etti.

Etkinlik, Belçika'ya sazıyla gelen ilk Türk göçmen olarak bilinen Beringen Müzik Kulübü Başkanı İsmail Erdoğdu'nun saz dinletisi, Brüksel merkezli Intermelodi Derneği'nin konseri ile devam etti. Çocuk korosu da barış temalı şarkılar söyledi. Resepsiyonun sonunda davetlilere Türk lezzetleri ikram edildi.

Belçika 60 yıl 05

Haber ve fotoğraflar: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.