Belçika’da 2024 yılında Federal Hükümet, Bölge Hükümetleri ve Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleşecek. Ülke seçime doğru ilerlerken, sol partiler içinde ‘din, kültür ve yaşam görüşü’ konuları ve özellikle Müslümanların hak talepleri, önemli bir tartışma konusu haline geldi. 

Bu durum, partiler arasında belirgin bir rahatsızlık veriyor. Sol partiler, sağ kökenli seçmenleri kazanmak için zaman zaman sağcı politikacılara benzer İslam ve başörtüsü karşıtı açıklamalarda bulunuyor. Ancak, aynı zamanda Müslüman kökenli seçmenlerin desteğini kazanmak için sağ – sol arasında bir denge kurma çabası içinde bulunuyorlar.

Sağ partiler başörtüsü ve helal kesime karşı tutumlarını net bir şekilde ortaya koyarken, sol partilerde bu konuda farklı yaklaşımlar görülüyor. Örneğin, Yeşiller Partisi ve PVDA (İşçi Partisi), iş yerinde ve kamu alanlarında başörtüsü kullanımını desteklerken, Sosyalist Partisi bu konuda karşı çıkıyor.
 
Seçime doğru gidereken, sol partilerin ulusal politikalarından sapmalar olduğu da görülüyor. Müslüman kökenli seçmenler, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı çıkan sol partilere daha çok yöneliyor, ancak bu partilerin ulusal ve yerel politikaları arasında farklılık bulunuyor. Örneğin, Brüksel Bölge Hükümeti Milletvekili Fouad Ahidar, Sosyalist Partisi’nin helal kesimi konusundaki tutumunu desteklemediği için tepki almıştı. Ahidar, parti içinde şoklu kesim konusunda ret oyu vermişti
 
Walon Sosyalist Partisi’nin Brüksel Bölge Hükümeti Milletvekili Julien Uytendaele ise, partisinin Müslümanlara yaklaşımından rahatsız olduğunu belirtiyor. 

Müslüman seçmenlerin oyunu kazanmak için başörtü yasağından vazgeçecekler mi?”
Politikoloji Profesörü Dave Sinardet, Müslüman kökenli seçmenlerin oylarının değerinin ve Müslüman kökenli adayların öneminin altını çiziyor. Sinardet, “Kamu personeline başörtüsü izni verilmesinin seçim kampanyasının bir parçası olacağı kesin, “diyor ve ekliyor: “Anderlecht Belediye Meclisi tarafından başlatılan kamu alanında başörtüsü serbestliği tartışması henüz çözülmedi. Brüksel Parlamentosu şu anda kamu taşımacılık şirketi MIVB’nin personeli için benzer bir başörtüsü tartışması yürütüyor. Bu, Walon Sosyalist Partisi için bir sorun oluşturuyor, çünkü onlar geleneksel olarak kamu görevlilerinden katı tarafsızlık gerektiren Fransız laiklik prensibini savunuyorlar. Acaba Müslüman seçmenlerin oylarını kazanabilmek için başörtü yasağından vazgeçecekler mi?”
 
Bu konu, Belçika’daki sol partilerin önümüzdeki seçimlere doğru nasıl bir yol izleyeceğini ve Müslüman seçmenlerin taleplerine nasıl yanıt vereceklerini belirleyecek önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
 
Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş