Belçikalı biyoteknoloji şirketi Argenx'in, Amerika'dan Japonya'ya kadar umut vaat eden sonuçlar elde ettiği ve 2022’den bu yana Avrupa’da kullanımına onay verilen “Vyvgart” ilacı geri ödeme kapsamına alındı. Belçika Sosyal Sigortası (Riziv), bu haftadan itibaren Myasthenia gravis (MG) hastalarının tedavisinde kullanılan “Vyvgart” adlı ilacın ücretinin karşılanacağını açıkladı.

Ümitspor tesisleri, 19 Mayıs Atatürk Kupası için hazır Ümitspor tesisleri, 19 Mayıs Atatürk Kupası için hazır

Riziv, Vyvgart tedavisi için, 20 mililitrelik doz başına 7.619,39 euro geri ödeneceğini belirtti. Geri ödeme, "tedaviye rağmen, kontrol altında tutulamayan yaygın Myastenia Gravis (gMG) hastası yetişkinler" için geçerli olacak.

Bilindiği üzere tedavide 80 kiloluk bir hasta, dört hafta boyunca haftada iki doz olmak üzere bu ilaç kullanıyor. Bu nedenle bir tedavi 60.000 euroya mal oluyor. İki kürden sonra belirgin bir iyileşme görülmezse geri ödeme durduruluyor.

Elde edilen bilgilere göre Oküler miyastenia gravis Belçika'da yaklaşık 2 bin kişiyi etkileyen bir durumken, her yıl 1 milyonda 2 ila 8 kişi çok daha ciddi olan yaygın Myastenia gravisten etkilenmekte.

Myasthenia Gravis (MG) hastalığı nedir?
Myasthenia gravis, nöromüsküler bir bozukluktur ve kasların zayıflamasına ve yorgunluğuna neden olur. Bu durum, sinirler ile kaslar arasındaki iletişimdeki bir bozukluktan kaynaklanır.

Hastalığın temel özelliği, kaslarının kullanımı ile artan zayıflık ve yorgunluktur. Bu zayıflık, genellikle göz kaslarında başlar ve çift görme, göz kapaklarının düşmesi gibi sorunlara yol açabilir. Hastalık ilerledikçe, yutma, konuşma ve boyun kaslarının yanı sıra kol ve bacak kaslarını da etkileyebilir.

Myasthenia gravis, otoimmün bir bozukluktur, yani vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla kaslarla sinirler arasındaki iletişimi sağlayan reseptörlere saldırır. Bu, sinir impulslarının kaslara etkin bir şekilde iletilmesini engeller, bu da kas zayıflığına ve yorgunluğuna neden olur.

Tedavi genellikle semptomları kontrol etmeye yöneliktir ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, kas gücünü artıran ilaçlar ve bazen cerrahi yöntemler içerebilir. Myasthenia gravisli kişilerin çoğu, uygun tedavi ile iyi bir yaşam kalitesine sahip olabilirler. Ancak, bu durum yaşam boyu izlem ve tedavi gerektirebilir.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.