İki yıl önce “devamsızlık” gerekçesiyle işten çıkartılan ancak bu haksız uygulamayı öahkemeye taşıyan eski sendikacı ve PVDA’lı siyasetçi Osman Disli, Gent İş Mahkemesinden lehinde bir karar aldı. Mahkeme şirketin savunmasını "saklanamayacak kadar yapmacık" olarak buldu ve Disli’ye ödenecek tazminatın yanı sıra 6 aylık ücretinin de ödenmesine hükmetti.

İşten çıkarma ve sonrası
Gent'te yaşayan Osman Disli, 13 yıl boyunca ArcelorMittal'de çalıştı ve 2018 yılından itibaren sosyalist sendika ABVV'nin yedek delegesi olarak görev yaptı. Ayrıca, son seçimlerde PVDA'nın Doğu Flandre (Doğu Flaman) eyaletinde seçim listesinde üçüncü sırada yer aldı.

ArcelorMittal, 2022 yılında Disli'yi işten çıkardı. Disli, işten çıkarılmasının yasadışı olduğunu ve büyük bir grevdeki sendikacı rolü nedeniyle hesaplaşma olarak yapıldığını iddia etti. Dişli’nin işten çıkarılmasının ardından şirketin kapılarında şiddetli protestolar gerçekleşti.

Mahkeme kararı
Disli, işten çıkarılmasının ardından hukuki yollara başvurdu ve dava Haziran ayında görüldü. ArcelorMittal, Disli'nin sendikaya üye olduğu için işten çıkarılmadığını, devamsızlık nedeniyle işten çıkarıldığını savundu. Ancak, iş mahkemesi bu savunmayı kabul etmedi ve gerekçeyi "göz ardı edilemeyecek kadar kurcalanmış" olarak nitelendirdi. Mahkeme, devamsızlıkların işten çıkarma öncesine ait olduğunu ve sendika üyeliği temelinde ayrımcılık yapıldığını belirtti.

Gent iş mahkemesi, Disli'ye ArcelorMittal'in halihazırda ödediği 30 bin euro tazminata ek olarak altı aylık ücretini de ödemesine karar verdi.

Disli: Mahkemenin kararı çok önemli
Disli, mahkemenin bu kararının önemli bir sinyal olduğunu belirtti ve "İspat yükümlülüğü açık: Asla kovulmamalıydım. İnsanları öylece satın almaya çalışamazsınız. Bu, kırmızı ışıkta geçmek ve 'Bunu yapmama izin var, çünkü cezayı sorunsuz bir şekilde ödeyebilirim' demek gibi bir şey. Bir sendika temsilcisi olarak bu şekilde işten çıkarılmama izin verilmedi. Ama bu ArcelorMittal için önemli değildi. Cezayı öderiz ve istediğimizi yaparız, diye düşündüler. 'Büyük iş', bir işçinin dört yıllık ücreti onlar için hiçbir şey değil. Mahkemenin kararı sosyal istişare için iyi bir sinyaldir." açıklamasında bulundu.
Haber ve fotoğraflar: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.