Avrupa Sendikalar Konfederasyonunun çağrısı üzerine Belçika’dan ACV, ABVV ve ACLVB başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki sendikalara üye çok sayıda kişi Brüksel Adalet Sarayı önünde toplandı. Gösteri, Brüksel’de toplu ulaşımda aksamalara neden oldu.

Gösteri, sabah saat 9.15’de Brüksel’deki Kraliyet Kütüphanesi’nde Belçika, Fransa, İtalya ve Avusturya’dan sendika temsilcilerinin yaptığı basın açıklamaları ile başladı. 

brüksel protesto 05

Sendikalarının renklerini taşıyan yeşil, kırmızı, turuncu, mavi montlar giyen ve dövizler taşıyan protestocular, AB ülkelerinin kemer sıkma politikalarına karşı sloganlar attı, "İş ve kamu hizmeti için", "Silaha var bize yok", "Kemer sıkmak istemiyoruz", "Ücret artışıma dokunma", "Sosyal Avrupa nerde?" yazılı afişler açtı. Gösteri, Poelaertplein’de devam etti ve burada da çeşitli konuşmalar yapıldı. 

Protestocuların çevresinde geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü. 

brüksel protesto 01 02

Protesto ve yürüyüş dolayısıyla kentte toplu ulaşım ciddi ölçüde aksadı. Brüksel'deki ulaşım şirketi çalışanlarının da protestoya katılması nedeniyle çoğu otobüs, metro ve tramvay seferi iptal edildi.

Gösteride yapılan açıklamalarda sendikaların, Avrupa İstikrar ve Büyüme Paktı’nın reformuna ve bazı üye devletlerin bütçe disiplini ve tasarrufa yönelik baskısına karşı çıktıkları belirtildi. 

brüksel protesto 06

Hristiyan sendikası ACV, “Acımasız bütçe politikasına geri dönüş bir seçenek değil” açıklaması yaparak, 2008 mali krizinden sonra yapılan kesintilere atıfta bulundu. 

AB üyesi ülkeler, kamu harcamaları ve bütçe açıklarını sınırlayan Birlik mali kurallarının güncellenmesi için müzakereler yürütüyor. Kurallarda yapılacak değişikliklerle artan kamu borç seviyelerinin düşürülmesi hedefleniyor.

brüksel protesto 01

AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzde 3'ünü, kamu borçlarının da GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonuna bildirilmesi ve bu durumla etkin mücadele yapılması gerekiyor. Ancak AB üyesi ülkeler, 2020'de Kovid-19 salgını nedeniyle söz konusu kuralları askıya almayı kararlaştırmış, bütçe açıkları ve kamu harcamaları hızla yükselmişti.

Bu uygulama, Rusya-Ukrayna Savaşı ve yaşanan enerji kriziyle de devam etmişti. Bu istisnai süreç, 2023 yılı sonunda bitiyor.

Sendikalar kamu harcamalarının azaltılmadan devam etmesini istiyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş