Belçikanın Flemenkçe konuşulan Vlaanderen bölgesinde önümüzdeki aydan itibaren eğitim, iş ve yasal alanlarda bir dizi değişiklik hayata geçirilecek. 

İlk ve ortaokulda 4 sınav 
Eylül ayından itibaren tüm Flaman öğrenciler için yeni bir eğitim sistemine geçilecek. Öğrenciler ilk ve orta eğitim boyunca dört kez merkezi bir Felemenkçe ve Matematik sınavına girecek. Bu testler ilkokulun dördüncü, altıncı gruplarında, ortaokulun ikinci yılında ve lise sonunda yapılacak. Bu testlerin amacı düşen eğitim kalitesiyle mücadelede katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor.

Meslek eğitimi teşviği
Eylül ayından itibaren zor meslekler için eğitim alan kişilere teşvik verilecek. Yeni teşvik, bu tür meslekler için boş kalan kadroları doldurmayı amaçlıyor. En popüler 10 meslek arasında hemşireler, şantiye şefleri ve temizlik görevlileri yer alıyor.

Eğitime başlayanlara750 euro, eğitimi başarıyla tamamlayanlara 1.000 euro verilecek. Eğitimden sonraki dört ay içinde en az 28 gün çalışan herkese ise 1.500 euro verilecek. Mali teşvik, Eylül 2024'ten Ekim 2024'e kadar olan kurslar için geçerli olacak. Teşvik sistemi daha sonra değerlendirilecek.

Çalışırken eğitim teşviği
Eylül ayından itibaren, çalışma yerinde öğrenme için yeni bir teşvik sistemi devreye giriyor. Şirketler, ikili öğrenme, alternatif öğrenme veya staj gibi sistemler aracılığıyla şirket içerisinde eğitim takip eden öğrenci başına 600 euro prim alacak. Gençlere bu olanağıu sağlıyan şirketlere 1000 euro prim ödenecek.

Göçmenlere zorunlu dil testi
Eylül'den itibaren, ülkeye gelen göçmenler zorunlu bir dil testi yapmak zorunda kalacak. Bu testten alınan sonuç, birçok alanda dikkate alınacak. Örneğin sosyal konutlarda kiralık bir ev arayan göçmenin sınavdan kaç puan aldığına bakılacak. Bu test için 180 euro kayıt ücreti ödenecek. Gönüllü katılımcıların aksine, zorunlu katılımcılar bu kayıt ücretinde muafiyet veya indirim hakkına sahip olamayacak.

Kısa hapis cezaları uygulamaya girecek
Belçika’da üç yıla kadar olan hapis cezaları, cezaevlerinde yer olmadığı için genellikle uygulanmıyordu. Eylül ayından itibaren, altı ay ile iki yıl arasındaki kısa hapis cezası alanlar artık hapse gönderilecek. Kısa cezaların infaz edilebilmesi için Adalet Bakanlığı, Haren ve Dendermonde'da tutukluların topluma yeniden entegrasyonlarında aktif olarak yönlendirilecekleri, güvenlik düzeyi daha düşük, küçük ölçekli yeni gözaltı evleri açtı. 

Ücretsiz bakım izni
Eşi, çocuğu veya ebeveyni kişisel desteğe veya bakıma ihtiyacı olan eğitim personeli, Eylül ayından itibaren yıllık beş gün bakım izni kullanabilecek. Öğretmenlerin kullanacağı bu olanak ücretsiz bir izin olacak. 

İcra takibi içeriğinde değişiklik 
Eylül ayından itibaren, tüketicileri korumak için bir dizi önlem yürürlüğe girecek. Borçlu olan kişiye gönderilen ilk icra takibi mektubu ücretsiz olacak. Borcunu geç ödeyenler için uygulanan ekstra masraflarda ise bir üst sınır getirilecek.  İcra takibi mektubunda ayrıca geç ödeme nedeniyle ek ücret alınıp alınamayacağı belirtilmek zorunda olacak ve tüketicilere bu tür ücretler alınmadan en az 14 gün önce bilgi verilmesi gerekecek.

Genç işsizler için yeni değerlendirme sistemi
Brüksel'de 30 yaşın altındaki iş arayanlar, 1 Eylül'den itibaren mesleki, sözel ve dijital becerilerine göre değerlendirilecek. Brüksel yönetimi elde edilen verilerin bölge sakinlerinin becerilerinin işgücü piyasasının ihtiyaçlarıyla uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için kullanacak.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Armenano - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş