Araç muayenesinde (TÜV); aracın ne kadar ince toz partikülü yaydığını anlamak için partikül sayım testine tabi tutuluyor. İlk denemede başarısız sonuç alan araç sahiplerine yeşil bir kart veriliyor. Bu kart üç ay süreyle geçerli oluyor. Araç sahibi gerekli düzeltmeleri yaptırıp, 3 ay sonra tekrar test yaptıra biliyor. Bu şekilde bir sürücüye toplam 3 test hakkı veriliyordu. 

Flaman Bölge Hükümeti Ulaşım Bakanı Lydia Peeters, artık bunun için süre kalmadığını belirtti ve  " Şimdiye kadar, aracınızı düzeltmek için bir yılınız vardı, ama bu artık geçmişte kaldı. Aracınız üç yeniden muayeneden sonra hala partikül sayım testini geçemiyorsa, 'Trafikten Men' kırmızı muayene belgesi verilir” dedi. 

Peeters;  aracın, yalnızca muayene merkezi ile ev veya tamirci arasındaki en kısa mesafeyi kat etmek için yola çıkmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

Partikül nedir?
Partikül, havada asılı bulunan sıvı veya katı haldeki mikroskobik parçacıklardır. Partiküller, en tehlikeli hava kirliliği olarak bilinir. Dizel araçlarda partikül filtresi bulunur. Yakıtın yanmasından dolayı zehirli gazlar oluşur. Dizel araçlarda bulunan filtre, zehirli gazlardaki partikülleri temizler. Partikül sayım', aracın zararlı partikülleri ne kadar temizlediğini belirlemektir. 

Motordan hava ve yakıt karışımı zararlı partiküller çıkar. Filtre, partiküllerin doğaya salınarak zarar vericiliğini azaltır. Partiküller, egzoz gaz sıcaklığı artırılarak yakılır. Böylece doğa daha az kirlenir. Rejenerasyon anında egzozdan çıkan gaz sıcaklığı E.C.U' da görülür. DPF' de bulunan ısı sensörleri aracılığıyla sıcaklık verileri E.C.U' ya iletilir. Böylece egzo

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Malte Luk - Pexels.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş