Brüksel’e bağlı Anderlecht Belediyesi’nde kamu alanlarında çalışan tüm personelin başörtüsü takmasına izin verilmesi için Flaman ve Walon Yeşiller Partisi grubu (Ecolo-Groen) tarafından sunulan tasarı N-VA (Yeni Flaman İttifak) Partisinin “hayır” oyu ile kabul edilmedi. Bunun yerine Flaman ve Walon Sosyalist Partisinin sunduğu ve konunun Brüksel Bölge hükümeti tarafından kararlaştırmasına yönelik tasarı ise onay aldı.

Perşembe akşamı gerçekleşen Ecolo-Groen grubunun, belediyede çalışan kamu personeline yönelik başörtü yasağının kaldırılması yönünde sunduğu tasarının oylamasında, Flaman ve Walon Sosyalist Partisi grubu ile PTB (İşçi) Partisi “evet” oyu kullanırken, Yeşiller ve Défi Partisi”çekimser” kaldı. N-VA (Yeni Flaman İttifak) Partisi “hayır” oyu kullandı.

Meclise Anderlecht Belediyesi Eşitlik Şanslarından Sorumlu Belediye Encümeni ve Belediye Başkan Yardımcısı Nadia Kammachi tarafından sunulan tasarı ise koalisyon ortakları da dahil olmak üzere, büyük bir kaosa neden oldu. Bu tasarıda en çok dikkat çeken nokta, vatandaşlarla yüzyüze çalışan personel hariç diğer kamu personeline başörtüsü serbestisi tanınması. İkinci dikkat çeken nokta ise bu kararın Brüksel Bölge hükümeti tarafından alınmasının talep edilmesi oldu.

Bina dışında gerginlik
Tasarının görüşüldüğü sıralarda belediye binasının dışında da gerginlikler yaşandı. Katı bir tarafsızlığın savunucuları olan birçok belediye meclis üyesi, tehditler aldığını iddia etti.
 
MR Partisi (Reform Hareket) oturumun iptal edilmesini istedi
Başörtü ve Türkiye karşıtlığı ile bilinen MR Partisi (Reform Hareket), perşembe öğleden sonra oturumun ertelenmesini talep etti. Oturum sonunda, güvenlik nedenleriyle, halka kapalı gerçekleştirildi. Önerge oylanmadan hemen önce, metnin son anda değiştirildiği ortaya çıktı. 

Meclisin onayından geçen tasarı
Anderlecht Belediye Meclisinde tartışmalara yol açan ancak sonunda yine de kabul edilen tasarıda şu maddeler yer alıyor:

  • Tüm belediye idaresinde dini işaretlerin taşınma prensibi kabul edilecek, ancak halkla teması olan kamu personeli bu serbestiden muaf tutulacak,
  • Belediye, Brüksel Bölge parlamentosundan, "tüm belediye yönetimlerinde tutarlılık adına" yerel yönetimlerdeki tarafsızlık üzerine bir düzenleme yapmasını talep edecek. Başka bir değişle Kmu personeli için uygulanacak kuralın Brüksel tarafından kararlaştırılması gerekecek.
  • Belediye idaresi içinde, iş yönetmeliğindeki değişikliğin hangi sektörleri ve görevleri kapsayacağı, ayrıca hangi tür yaşam görüşü işaretlerinin izin verileceği hakkında bir çalışma grubu kurulacak. 
  • Bu çalışma grubundan ayrıca, değişimi kolaylaştırmak için belediye memurlarına yönelik eşlik süreci, bilgi ve eğitim üzerine kararlar alınacak.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Anderlecht Belediyesi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş