Belçika'daki sosyalist demiryolu sendikası ACOD Spoor, 29 Ocak Pazartesi günü saat 22:00'den başlayarak 1 Şubat Perşembe günü saat 22:00'ye kadar greve gidileceğini duyurdu.

ACOD Spoor'un Başkanı Pierre Lejeune, sendikanın demiryolu çalışanlarının yasal işvereni olan HR Rail, demiryolu şirketi NMBS ve demiryolu ağı operatörü Infrabel ile diyaloğa açık olduğunu belirtti. Genel Sekreter Günther Blauwens, demiryolu şirketlerinin hala grevi engellemek için zamanları olduğunu söyledi. 

Sendikalar, NMBS'nin verimliliği artırmaya yönelik planlarına ilişkin müzakerelerde yeterince yer almamaktan duydukları memnuniyetsizlik nedeniyle greve gitme kararı aldı. ACOD Spoor, sosyal diyalogun yalnızca alınmış olan kararlar hakkında bilgi alışverişiyle sınırlı kaldığını eleştiriyor ve son iki aydır yaşanan grevlerin ardından yönetimle herhangi bir yakınlaşma olmamasını kınıyor.

Grevin temel nedenleri arasında, NMBS'nin tren makinistlerinin başlangıç sürelerini yarıya indirme planı, 44 gişenin kaldırılması, istasyonlardaki çalışan sayısının azaltılması ve yasal personel yerine sözleşmeli personel kullanma planları yer alıyor. Ayrıca hem NMBS hem de Infrabel'de çalışanlara hâlâ ödenmesi gereken on binlerce tazminat ve dinlenme günü olduğu, iş yükünün arttığı ve yetersiz işe alım yapıldığı belirtiliyor.

ACOD Spoor, NMBS'nin verimlilik planlarının uygulanmasını askıya almasını, istihdamı garanti altına almasını ve sosyal diyaloğu normalleştirmek için daha fazla çaba göstermesini talep ediyor. Sendika, demiryollarının operasyonel birleştirilmesini ve bu yolla para tasarrufu sağlanmasını ve verimliliğin artırılmasını öneriyor.

HR Rail ise yeni greve tepki göstererek, demiryolunun üç gün süreyle yeniden rehin alınmasının yolcuların zararına olduğunu belirtti. HR Rail, yönetimin tek taraflı karar almadığını, çeşitli düzeylerde yoğun sosyal istişarelerin sürekli olarak gerçekleştirildiğini ve bazı özel durumlarda önemli tavizler verildiğini savundu. Demiryolu şirketi, 2023 yılında operasyonel faaliyetleri güçlendirmek amacıyla rekor sayıda işe alım gerçekleştirildiğini iddia etti.

Kasım ayında liberal VSOA Spoor ve Hıristiyan birlik ACV Transcom’un destek verdiği, 48 saatlik grev yapılmıştı. Aralık ayında yapılan ikinci 48 saatlik greve ise ACV Transcom dahil olmamıştı. ACV Transcom'un bu ay ACOD Spoor tarafından organize edilen greve dahil olacağı belirtilmekte.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş