Belçika hükümeti, ve kumar reklamlarının televizyon, radyo, yazılı basın, sosyal medya, e-posta ve telefon mesajı gibi her türlü ortamda yasaklanması için harekete geçti. Bu durum “Hollanda’da da yasaklanır mı?” sorusunu gündeme taşıdı.

Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, yaptığı açıklamada, ve kumar reklamlarının 2022 sonuna kadar yasaklanacağını duyurdu. 

Van Quickenborne, "Kumar, sigara içmek gibi. Kumar endüstrisi, bu bağımlılığı bulan kişiler sayesinde ülkemizde her yıl daha fazla kar elde ediyor. Her gün her yanımızdan kumar reklamı yağıyor. Bunlar özellikle gençler arasında bu bağımlılığı teşvik ediyor." ifadesini kullandı.

Bazı ayrıcalıklar da var

VRT haber sitesinde yer alan haberde ise halen anlaşması devam eden mevcut reklam sözleşmeleri için Ekim 2023'e kadar bir geçiş döneminin geçerli olacağı belirtildi.

Bunun yanı sıra şirketlerin kendi web sitelerinde veya bir kumarhanede kumarın tanıtımını yapmasına izin verilecek. İnternette özellikle şans oyunları için arama yapan kişiler bu reklamları görebilecek.

Spor kulüplerine sponsor olan kumar şirketleri için de bir geçiş düzenlemesi yapılacak. 2025 yılına kadar formalarda veya stadyumda sadece bu şirketlerin isimleri veya logoları gösterilebilecek.

“30 bin kişide kumar bağımlılığı bulunmakta”

Belçika'da kumar ve oyunları oynayan yaklaşık 100 bin kişinin sorunlu davranışlar sergilediğini belirten Van Quickenborne, 30 bin kişinin kumar bağımlılığı olduğunu vurguladı.

Belçika'da kamuoyuna 2019'da açıklanmış son verilere göre, kumara her yıl 2 milyar euro harcanıyor. Yetişkin nüfusun yüzde 64'ü yılda en az bir kez kumar veya oyunu deniyor.

Özellikle Covid-19 salgınından sonra gençler arasında internet üzerinden kumar ve oyunlarının oynanmasında yüzde 43 artış olduğu belirtiliyor.

Belçika'da yaklaşık 100 bin kişinin aktif şekilde ve kumar oynadığı, kumar şirketlerinin gelirlerinin yüzde 40'ının bu kişilerce sağlandığı ifade ediliyor.

Hollanda’da da yasaklanır mı?

Hollanda'da da yayınlanan kumar reklamları büyük tartışmalara neden oluyor. Geçen yılın Ekim ayından bu yana çevrimiçi kumar yasallaştırıldı. Bu durum kumar reklamlarının da artmasına yol açtı.  

Uzmanlara göre, reklamların artması ve özellikle eski profesyonel futbolcular veya toplumda rol model olan kişilerin bu reklamlarda yer alması,  kumar bağımlılığını artıran etkenlerden.

Yasal Koruma Bakanı Franc Weerwind, Mart ayı ortasında Meclis'e gönderdiği bir açıklama mektubunda, bu yıl Haziran ayında kumar reklamları için rol modellerin kullanılmasını yasaklamak istediğini belirtti.

Öte yandan şans oyunlarının Hollanda devleti için bir gelir kaynağı olduğu bilinen bir gerçek. 2020'de hükümet, Staatsloterij, Toto ve Eurojackpot’da dahil olmak üzere, Hollanda Piyangosu'ndan (Nederlandse Loterij) toplam 106 milyon euro gelir elde etti. 

Tüm bu piyangoların 2020'deki toplam geliri 1,3 milyar euroyu aştı. Bunun 45 milyonu spor organizasyonu NOC*NSF'ye ve 17,2 milyonu Oranje Fonds gibi hayır kurumlarına dağıtıldı.

Foto: Hush Naidoo Jade Photography - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın