Leuven'deki Rega Enstitüsü'nün laboratuvar yöneticisi Elke Wollants, Belçika'daki ve Avrupa genelindeki kanalizasyon sularından alınan numunelerin, şu anda yaşananın en yüksek koronavirüs dalgalarından biri olduğunu gösterdiğini açıkladı.  Wollants, "Tüm zamanların en yüksek ikinci zirvesindeyiz," dedi.

Ülkedeki kanalizasyon suyunda virüs oranı artışına rağmen, hastane yatışlarında büyük bir artış görülmüyor. Ancak sağlık uzmanları uyarıda bulunuyor.

Wollants, "Çok fazla. Gerçekten çok. Tüm zamanların en yüksek ikinci zirvesindeyiz," diyerek, bu yılın başlarında yaşanan onuncu dalga dışında en yüksek virüs seviyelerine ulaşıldığını belirtti.

Bu durum, Hollanda'da da benzer şekilde yaşanıyor ve şimdiye kadar görülen en yüksek seviyeye ulaşıldığı belirtiliyor.

Belçika'da ve Avrupa'da geniş çaplı testlerin yapılmaması nedeniyle, kanalizasyon sularındaki virüs parçacıklarının seviyesi, enfeksiyonların yaygınlığını anlamak için en iyi gösterge olarak kabul ediliyor.

Kanalizasyon suyunda aşırı derecede virüs bulunmuş olmasına rağmen, şu ana kadar hastanelerde aşırı yoğunluk yaşanmıyor.

Virolog Marc Van Ranst, "Kendinizi korumak önemli," diyerek kronik covid riskine dikkat çekiyor. Mevcut koronavirüs yayılımının, birkaç haftadır üstünlük kazanan yeni bir alt varyant JN.1 tarafından desteklendiği belirtiliyor. Ancak Van Ranst, "Yeni bir alt varyant, ama omikron varyantı zaten bir yıldan fazla süredir aynı," diyerek durumun çok fazla değişmediğini vurguluyor.

Sciensano'dan virolog Steven Van Gucht, sağlık sektörü üzerindeki baskının kontrol altında olduğunu belirtirken, hastanelerdeki durumun şimdilik istikrarlı olduğunu, ancak hastanelerin baskı altına girmesi halinde, ek önlemlerin alınabileceğini söylüyor.

Van Gucht, hastalığın yayılmasını önlemek için şu tavsiyelerde bulunuyor: "Alanı havalandırın, kendinizi hasta hissediyorsanız evde kalın ve öksürük veya hapşırık varsa maske takın," Van Gucht ayrıca aşı olmanın önemine de dikkat çekerek, risk gruplarının yarısının aşı olduğunu, ancak birçoğunun hala aşı olmadığını belirtiyor.

Van Ranst, "Artık herkes covid'den hasta olmuyor, ama bu kesinlikle daha masum bir hastalık olmaktan çıktı," diyerek gripten kaynaklanan yıllık ölüm sayılarına benzer bir durumun covid için de geçerli olabileceğini belirtiyor ve özellikle soğuk kış aylarında vatandaşları koronavirüse karşı dikkatli olmaya davet ediyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş