Belçika'nın başkenti Brüksel'in Sint-Joost-ten-Node İlçesi Belediye Başkanı Emir Kir, Belçika'nın Türkiye ve Fas ile işçi göçü anlaşmalarının altmışıncı yıldönümüne özel bir dizi etkinlik başlatıyor. Etkinlikler, Belçika'nın maden, çelik ve tekstil endüstrilerinde çalışmak üzere gelen Türk ve Faslı göçmenlerin katkılarını ve hikayelerini onurlandırmayı amaçlıyor. 

Sint-Joost-ten-Node belediyesi tarafından düzenlenecek etkinlikler arasında karnaval, sokak sanatları festivali, konserler ve tiyatro oyunları yer alıyor. Migrasyon Müzesi de bu önemli göç tarihinin hikayelerini, fotoğraflarını ve belgelerini toplayarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.
 
Belçika ve Fas 17 Şubat 1964'te ülkeye çalışmak için gelecek olan Faslı işçiler için bir anlaşma imzaladı. Aynı yıl 16 Temmuz'da da Türkiye ile benzer bir anlaşma yapıldı. Bu iki önemli anlaşmanın yıldönümünü anmak için, Sint-Joost-ten-Node Belediye Başkanı Emir Kir, 'Salle Tanger' adlı yerde bir yıl boyunca sürecek olan etkinliklerin başlangıcını yapacak. 

Belçika, Fas ve Türkiye ile imzalanan bu anlaşmaların altmışıncı yıldönümü için Türkiye Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal ve Fas'ın Brüksel Büyükelçisi Hassan Touri davet edildi. 

Belçika'nın iş gücü ihtiyacı sırasında, Faslı ve Türk göçmenler madenlerde, çelik veya tekstil endüstrisinde çalışmak üzere Belçika'ya geldiler. Hem Türkiye ve Fas’dan hem de diğer ülkelerden gelen göçmenlerin, Belçika'nın yüzünü oluşturduğunu vurgulayan Kır, Fas ve Türk kökenine sahip göçmenlerin tarihsel geçmişini anmanın ve bu hikayeleri anlatmanın önemini belirtiyor. 

Kir, Sint-Joost-ten-Node'dan özellikle ilginç hikayelere sahip olan ve onları onur vatandaşı olarak atanan Fatima Maher ve Elif Sever Karakaya'ya da dikkat çekiyor.
 
Migrasyon Müzesi'nin müdürü Loredane Marchi, göç hikayelerinde genellikle göz ardı edilen kadınların önemini vurgularken, bu hikayelerin toplumun bir parçası olduğunu ve her hikâyenin başarı hikayesi olduğunu ifade ediyor. 

Migrasyon Müzesi, gelecek nesiller için bu tarihi öyküleri dijitalleştirip ölümsüzleştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. 

Sint-Joost-ten-Node belediyesi, önümüzdeki yıl boyunca bir dizi etkinlik planlıyor. Etkinlikler, tematik bir karnaval partisi, bir sokak sanatları festivali, konserler ve göç üzerine bir tiyatro oyunu gibi çeşitli kültürel etkinlikleri içeriyor. Bu etkinlikler, göçmenlerin Belçika toplumuna yaptıkları katkıları ve bu topluma entegrasyon süreçlerini kutlayarak, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmayı hedefliyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş