Belçika makamları Ferrero firmasının Aarlen fabrikasında üretilen tüm Kinder ürünlerini satıştan kaldırma kararı aldı. Federal Gıda Ajansı (FAVV) fabrikanın Ferrero şirketi yetkisinden çıkartılarak kapatıldığını açıkladı. 

Satıştan kaldırılan ürünlerin; lot numarası veya son kullanma tarihine bakılmaksızın,  aralarında Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs ve Kinder Schoko-Bons ürünlerinin de bulunduğu, Aarlen’deki fabrikada üretilen tüm ürünler olduğu belirtildi. 

FAVV açıklamasında, kurumun yaptığı inceleme sonrasında böyle bir karar alındığı ve şirketin gerekli olan bilgileri sağlayamadığı belirtildi.

Ajans “Ferrero’nun, gıda güvenliği kuralları ve düzenlemelerine uygun olduğuna dair gerekli garantileri sağlayıncaya kadar" fabrikanın yeniden açılmasına izin verilmeyeceğini duyurdu.

İlk olarak 15 Aralıkta tespit edildi!
Ortaya çıkan bir bilgiye göre; çikolata üreticisi Ferrero, Kinder ürünlerinde saptanan Salmonella bakterisine ilk olarak 15 Aralık'ta Belçika'nın Aarlen kentindeki fabrikasında rastladı. 

Ferrero'dan yapılan açıklamaya göre, bakteri, çikolata ürünleri için hammadde içeren bir tank filtresinde tespit edildi. Bunun üzerine içinde bakteri bulunan filtre kaldırıldı. O sırada fabrikada bulunan malzemeler ile çikolata ürünlerinin tedariki de durduruldu.

Ancak İtalya merkezli çikolata üreticisi, Avrupa'nın 8 ayrı ülkesinde çok sayıda insanın Belçika'da üretilen ürünleri yedikten sonra nasıl salmonella enfeksiyonuna yakalandığı sorusuna yanıt veremedi.

Belçika Federal Gıda Güvenliği Ajansı (FAVV)’na göre, gıda şirketleri rutin otomatik kontroller kapsamında numune incelemesi yapmak zorunda. Ferrero, 15 Aralık'ta böyle bir iç kontrol sırasında salmonella bakterisini buldu ancak, FAVV'a bu konuda bilgi vermedi.

Ferrero Sözcüsü, VTM kanalına yaptığı açıklamada,"Yetkilileri bilgilendirmedik çünkü bu bir iç sorun olarak kaldı. Ne o gün ne de beş gün öncesinden üretilen tek bir ürün depolarımızdan çıkmadı" dedi.

Şirket, konunun hala soruşturma aşamasında olduğunu belirtti.

Dokuz ülkede vaka tespit edildi
Ferrero; İngiltere, Hollanda ve Belçika'nın da aralarında olduğu birçok ülkede, salmonella şüphesi içeren ürünleri geri çağırdı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Değerlendirme Kurumu'na (ECDC) göre, çoğunluğu küçük çocuklardan oluşan toplam 134 kişiye salmonella bakterisi bulaştığına ilişkin başvuru yapıldı.

Şu ana kadar İngiltere'de 63, Fransa'da 20, İrlanda'da 10, Almanya'da 4, İsveç'te 4, Hollanda'da 2, Norveç ve Lüksemburg'da 1'er ve Belçika'da 26 olası enfeksiyon tespit edildi.

Foto: Ferrero
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın