Belçika’da, özellikle Yunanistan ve Fransa’da hükümetlerin fiyatlarla ilgili aldığı tedbirlerin ardından, şirketlerin fiyat düşürmesi gerektiği konusu gündeme geldi. 

Belçika Ekonomi Bakanı Pierre-Yves Dermagne, gıda üreticilerine yaptığı çağrıda, küresel olarak düşen fiyatların Belçika’daki fiyatlara da yansıması gerektiği çağrısında bulundu. Bakan, temmuz ayı ortasına kadar anlaşma sağlanmazsa, bu üretici firmaların isimlerini kamuoyuna açıklayacağı tehdidinde bulundu.

Bakan Dermagne konuya ilişkin açıklamasında, dünya genelinde tahıl, süt ve bitkisel yağ gibi hammadde fiyatlarının düştüğünü, ancak ülkede tüketicilerin hala süpermarketlerde yüksek fiyatlar ödemeye devam ettiğini ve bunun normal olmadığını kaydetti. Bakan, üreticilerin fiyat düşüşünü süpermarket etiketlerine de yansıtması gerektiğini vurguladı.

Belçika basınında yer alan haberlerde Fiyat Gözlem Merkezi’nin sektördeki kar marjlarını araştırmadığı ve Belçika’daki fiyatları komşu ülkelerdeki fiyatlarla karşılaştırdığı belirtildi.

Haberlerde; Bakan Dermage’nin belirttiği gibi anlaşma sağlanamazsa, maksimum fiyat veya maksimum kar marjı belirleme tehdidinin henüz diğer partiler tarafından yeterli destek görmediği belirtildi.

Sektör açıklama karşısında şaşkın
Sektör federasyonu Fevia ve işveren örgütü Unizo, bakanın açıklamalarına şaşkınlıkla tepki gösterdi. 

Fevia, gıda sektörünün zaten önemli maliyet artışlarıyla karşı karşıya kaldığını ve bunların tüketici fiyatlarına her zaman yansıtılamadığını vurguladı. Unizo ise fiyat indirimlerinin piyasada daha az  güce sahip küçük işletmelerin aleyhine olmaması konusunda uyardı.

Colruyt süpermarket zinciri, şu anda fiyatların düşmesini beklemediğini, fiyatların son dört ila altı haftadır stabil olduğunu açıkladı.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş