Avusturya konut piyasasında fiyatların arttığı yıllar artık sona erdi. Avusturya İstatistik Bürosu’nun hesaplamalarına göre, 2023 yılında Avusturya'daki ev ve apartman dairelerinin maliyeti ortalama yüzde 2,6 düştü.

Mevcut konutlarda fiyatlar bir önceki yıla göre yüzde 3,7, yeni inşa edilen apartman ve konutlarda ise yüzde 0,1'lik düşüş gerçekleşti. Uzmanlara göre düşüşler en fazla Yukarı Avusturya, Viyana ve Aşağı Avusturya bölgelerinde görüldü.

2021'de mevcut apartman ve konutlarda yıllık ortalama yüzde 13,1 artış görülürken, 2022'de artış yüzde 11,6 oranında gerçekleşti. Geçen yıl bu konutların fiyat eğrisi aşağıya doğru yöneldi. Mevcut dairelerde yüzde 4,3, konutlarda ise yüzde 3,1 oranında düşüş yaşandı.

Bölgesel farklılıklar göze çarpıyor
Viyana'da fiyatlar 2022'ye göre yüzde 3,7, Doğu Avusturya'nın geri kalanında (Viyana hariç) ise yüzde 1,7 düştü. Ancak batı Avusturya'da fiyatlar yüzde 6,9, güney Avusturya'da ise yüzde 4,2 arttı. Avusturya'da yeni konutlarda ortalama yüzde 0,9'luk bir fiyat düşüşü yaşandı.

Konut fiyatlarına (yeni ve mevcut konutlar) bakıldığında da benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Avusturya İstatistik Bürosu'na göre en önemli düşüş yüzde 6,7 ile Viyana'da gerçekleşirken, onu yüzde 4,9 düşüş ile Aşağı Avusturya ve yüzde 4,4 ile Yukarı Avusturya izledi. 

Avusturya’da sosyal ödenek alan Türk, Türkiye’deki mal varlığını ihbar eden yakınını tehdit etti Avusturya’da sosyal ödenek alan Türk, Türkiye’deki mal varlığını ihbar eden yakınını tehdit etti

Burgenland ve Vorarlberg'de ev fiyatları yüzde 2,2 ve yüzde 1,3 oranında düştü. Steiermark'ta yüzde 0,7, Tirol'de  yüzde 1,3 ve Salzburg'da yüzde 1,4 arttı. Artış en fazla yüzde 2,1 ile Karintiya'da gerçekleşti.

Satılan konut sayısında düşüş
Fiyatlar düşmesine rağmen konut satışlarında da düşüşler yaşandı. Konut satış sayısı 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 28,2 azaldı. Yeni konutlarda bu düşüş yüzde 51,6 oranında gerçekleşirken, mevcut konutlarda yüzde 20,7 oranında düşüş yaşandı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.