Hollanda genelinde Türkçe derslerini yürüten Tulip Enstitüsü Türkçenin görünürlüğünü sağlamak, Türkçeye prestij kazandırmak ve çok dilliliğin tartışıldığı her platformda Türkçenin yer bulması için yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi.  

18 Mart Cumartesi günü Tulip Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Avrupalı Türkler ve İki Dillilik Çalışmaları Kongresi’ne Türkiye, Hollanda, Almanya, Belçika, İtalya, Fransa, Arnavutluk ve Polonya’dan bürokratlar, akademisyenler, öğretmenler ve sivil toplum örgütlerinin yetkilileri katıldı.

Hollanda’da ilk kez gerçekleşen kongreyle ilgili olarak SonHaber’e açıklamada bulunan Enstitü Başkanı Melek Yücel, iki dillilik alnında birleştirici ve çözüm üretimine yönelik önemli bir görevi yerine getirildiğini dile getirdi.

Yücel “Birçok ülkeden paydaşlar, her alandan iki dillilikle ilgili çalışan kişilerin katılımıyla gerçekleşen kongreden çok memnun kaldık. Enstitü olarak iki dillilik konusunda hem derslerimiz açısından hem de akademik açıdan neler yapabiliriz konusunda her zaman işbirliğine açığız. O yüzden bizim açımızdan istediğimiz gibi güzel ve verimli bir kongre geçirdik.” dedi.

Şuanda Hollanda genelinde 60 kurumda yaklaşık bin çocuğa Türkçe dersi verdiklerini belirten Yücel “Bu nedenle iki dillilikle alakalı her alan, bizim için çok kıymetli. Enstitü olarak nerede kendimizi geliştirebilirsek, dirsek teması kurabilirsek, tüm bu alanlara açığız ve kongre de bu alanlardan biriydi. Burada sorun tespiti yapılarak ve çözüm önerilerine bakıldı. Kongrede akademik alanda sunulan makaleler önümüzdeki günlerde kitapçık olarak yayınlanacak.” dedi.

Problemler ve çözüm önerileri
Kongrenin ana teması “Avrupa’da İki Dilli Yetişen Çocukların Ana Dillerindeki Ortak Problemler ve Çözüm Önerileri” oldu. Kongrede bu temayla ile ilgili konularda Türkçe ve İngilizce olarak sunulan bildiriler tartışıldı. 

Milano Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Tolga Erdoğan ve Türk Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız kongreye konuşmacı olarak katıldı. Akademisyenler bildirilerini yüz yüze ve sanal oturumlarda 

Kongrenin açılış konuşması; Tulip Enstitü Başkanı Melek Yücel, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Daire Başkanı Adem Günaydın ve Amsterdam Başkonsolosu Sayın Mahmut Burak Ersoy tarafından yapıldı. 

Kongrede Çanakkale zaferi ve depremlerde hayatını kaybedenler unutulmadı
Kongre 18 Mart Çanakkale Zaferi’nde ve depremde hayatını kaybedenleri anmak için saygı duruşu ile başladı.

Şubat ayında meydana gelen deprem felaketlerinde hayatını kaybedenler ve 18 Mart Çanakkale Zaferini anarak açılış konuşmasına başlayan Tulip Enstitüsü Başkanı Melek Yücel, akabinde enstitünün faaliyetlerini aktardı. Yücel yurt dışında Türkçe ile ilgili çalışan tüm paydaşlarla gerek akademik gerek diplomatik gerekse sahadan tüm ilgililerle, dirsek temaslarını sürdüreceklerinin altını çizdi.

Hollanda’da Tulip Enstitüsü tarafından yürütülen Türkçe dersleri projesinin destekçisi Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Daire Başkanı Adem Günaydın ise açılış konuşmasında Avrupalı Türkler ve iki dillilik kavramlarının birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirtti. Günaydın tüm STK’ların çift dilliliği desteklemesi gerektiğini ve her zaman bulundukları platformlarda bunu dile getirdiklerini belirtti. 

Amsterdam Başkonsolosu Sayın Mahmut Burak Ersoy da Hollanda Türk toplumunun daha da güçlendiğini gördüklerini, bunun en güzel örneğinin ise depremdeki büyük yardımlaşma olduğunu belirtti. Türkçe alanındaki çalışmalardan övgü ile bahseden Ersoy, “başka bir dili öğrenmenin temelinin ana dilin sağlam inşa edilmesinden” geçtiğinin altını çizdi. 

Bildiri sunumlarının tamamlanmasının ardından katılımcılara sertifikaları takdim edildi.  BISET Congress ekibinden Prof. Dr. İsmail Güleç ve Doç. Dr. Bekir İnce kongrenin genel değerlendirmesi için katılımcılarla kongrenin sonunda sohbet etti.

Fuaye alanında iki dilli kitap yayıncılığı yapan NikNak yayınları ve Lappa Books standlarıyla yer alırken alanla ilgili bir çok duyuru ve çalışmalar da sergilendi. 

Tulip Enstitüt Hollanda 01

Tulip Enstitüt Hollanda 04

Tulip Enstitüt Hollanda 05

Tulip Enstitüt Hollanda 02

© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.