Avrupa Komisyonu, Belçika’ya kötü bütçesi nedeniyle uyardı. Belçika bütçesi gelecek yıl yüzde 4,9'luk bir kırmızıya düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Euro Bölgesi'nde Slovakya'nın durumu Belçika’dan daha kötü. 

Avrupa Komisyonu, Belçika bütçesinin gelecek yıl GSYİH'nın yüzde 4,9'u kadar kırmızıya düşmesini beklediğini duyurdu. Komisyon bu nedenle, Belçika hükümetinin varsaydığı GSYİH'nın yüzde 4,6'sından daha kötümser bir tablo çizdi ve ülkenin kurumlar vergisi gibi bazı gelirleri olduğundan fazla tahmin ettiğine inandığını açıkladı.  

Avrupa Komisyonu’nun, Belçika'nın 2024 bütçe taslağına ilişkin tavsiyesinde, “Bütçe planlarının Avrupa Komisyonu'nun tavsiyeleriyle uyumlu olmama riski taşıdığı” belirtildi ve bütçenin gelişimine özellikle dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Belçika; Fransa, Finlandiya ve Hırvatistan ile birlikte en kötü rapora sahip ülkeler arasında yer alıyor.

“En büyük sorun yaşlanan nüfus”
Belçika Bütçeden Sorumlu Devlet Sekreteri (Bakanı) Alexia Bertrand, Belçika'nın en büyük sorununun, yaşlanan nüfusun bir sonucu olarak emeklilik ve sağlık hizmetlerinin otomatik olarak artan maliyetleri olduğunu belirtti. Komisyonun bu nedenle Belçika'dan cari harcamaları kontrol altında tutmasını talep ettiğini belirtti.

Bertrand, “Bu hükümet, kamu maliyemizi yeniden rayına oturtmak için doğru yönde ilk adımları attı. Başaramayacağımız yönündeki genel görüşe rağmen, her bütçe hazırlığı ve denetiminde çaba gösterdik. Fakat daha ileri gitmemiz gerektiği açık. Sonraki hükümetlerin de tüm politika düzeylerinde reform yapması ve hatta bunu hızlandırması gerekecek. Seçimlerden sonra mümkün olan en kısa sürede hükümeti kurma çalışmalarına başlamamız da çok önemli. Bu şekilde uzun vadeli vakalarda büyük harcamalardan kaçınıyoruz ve bu büyük sahalarda hemen çalışmaya başlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş