Hafta sonunda Adriyatik Denizi’nden Karadeniz’e kadar olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde etkili olan Boris fırtınası, en az 10 kişinin hayatını kaybetmesine, binlerce kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Aşırı yağışlar nedeniyle Romanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Avusturya ve Slovakya’da kasabalar sular altında kaldı, on binlerce kişi tahliye edildi. Bugün de devam etmesi beklenen aşırı yağışın, nehirlerin taşmasına neden olabileceği için kırmızı alarm verildi.

Almanya’da kira yardımı alanların sayısı yüzde 80 arttı Almanya’da kira yardımı alanların sayısı yüzde 80 arttı

Boris Fırtınası olarak adlandırılan yavaş hareket eden bir alçak basınç sisteminde Viyana, Bratislava ve Prag’ın da dahil olduğu Avrupa'nın bir çok kentinde sadece birkaç gün içinde normalde aylarca yağması beklenen yağış bıraktı.

Romanya, Avusturya, Polonya, Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Almanya'nın güneyini etkileyen selde, Viyana çevresi felaket bölgesi ilan edilirken,  Polonya'da da doğal afet durumu ilan edildi.

Romanya’nın doğusundaki köyler sular altında bıraktı. Bazı köprüler çöktü, evler yıkıldı. Galati bölgesinde 4 kişinin hayatını kaybettiği, 5 bin evin sel sonucu hasar aldığı açıklandı. Bugün yapılan açıklamada 2 kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.

Çekya'nın Jesenik şehrinde ise pek çok kasaba ve köy sular altında kaldı. Bölgede sular tarafından sürüklenen dört kişi kayboldu. Nehirlerde suların yükselmesi sonucu meydana gelen sel nedeniyle en az 10 bin 500 kişinin evlerinden tahliye edildiği belirtildi.

Sel felaketi Polonya’nın güneybatı bölgelerini vurdu. Miedzygorze şehrindeki baraj taşınca etrafındaki köyler tahliye edildi. Dün Klodzko ve Bielsko Biala kentlerinde 2 kişi, sel sularına kapılarak hayatını kaybetti. Bugün yapılan açıklamada, Nysa ilçesinde bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığı ifade edildi.

Aşağı Avusturya sınırındaki Viyana'da şehrin büyük bölümünde elektrik kesintisi yaşandı ve Tuna Kanalı ile Wien Nehri su baskını tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Nehir yatağındaki bisiklet yolları ve restoranların açık alanları sular altında kalırken metro hatları da sınırlı olarak işletmeye alındı. 

Sel felaketi nedeniyle yürütülen kurtarma çalışmaları esnasında bir itfaiyeci hayatını kaybetti.

Avusturya hükümeti, ülkede yaşanan selden etkilenen öğrenci ve öğretmenlerin okullarına devamsızlık yapabileceklerini duyurdu. İşverenlerden aynı zamanda yağış nedeniyle işe geç kalacak veya hiç gelmeyecek çalışanlara da yaptırım uygulanmaması istendi.

Avusturya, Almanya, Slovakya ve Macaristan tetikte
Slovakya'nın başkenti Bratislava ve Macaristan'ın başkenti Budapeşte ise Tuna Nehr'nin yükselmesi nedeniyle hazırlıklara girişti.

Almanya'da Bavyera ve Saksonya, kötü hava dalgasının doğuya doğru ilerlemesi, ancak akşam saatlerinde yeniden şiddetlenmesinin beklendiği için hazırlıklar yapılıyor. Elbe Nehri'nde su seviyesinin yükselmesi nedeniyle su baskını riskine karşı en üst düzeyde alarma geçildi ve çevredeki alanların korunması için önlemler alınmaya başlandı.

Öte yandan Avusturya'da yağmurun hafiflemesiyle nehirlerin ve rezervuarların seviyeleri gece boyunca düştü. Ancak yetkililer önümüzdeki saatlerde daha şiddetli yağmur beklendiği için ikinci bir dalgaya hazırlandıklarını bildirdi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi