Amsterdam, Kopenhag ve Stockholm üniversitelerinin ortaklaşa yürüttüğü bir araştırmaya göre, göçmenlerin Post Covid (Uzun Süreli Covid veya Long Covid) sendromu geçirme olasılığı, Hollandalılara göre oldukça yüksek. Türkler arasında bu risk Hollandalılara göre yüzde 50 daha fazla.

Korona salgını sırasında, göçmenlerin enfekte olma ve aynı zamanda yoğun bakımda kalma veya ölme olasılığının Hollandalılara göre daha yüksek olduğu belirtildi. Amsterdam UMC hastanesinin yaklaşık 1.890 kişinin verilerini inceleyerek yaptığı son araştırmaya göre, bu durum Post Covid sendromunda da aynı tabloyu veriyor.

Göç ve Sağlık Profesörü Charles Agyemang’a göre elde edilen sonuçlar daha çok fırsat eşitsizliğini ortaya koyuyor. Düşük gelirli işlerde daha çok göçmenlerin çalıştığını belirten profesör, bu kişilerin “eve ekmek götürmesi” gerektiğini, bu nedenle örneğin hasta olduklarında evde kalmak yerine, çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

Profesör; bu kişilerin ciddi bir korona enfeksiyonu geçirmesine rağmen, doktora gitmek için uzun süre beklediğini, bu durumun da yoğun bakıma alınma şansını yükselttiğini dile getirdi. Agyemang, yoğun bakımda yatan hastalarda Post Covid gelişme riskinin de arttığına dikkat çekti.

Agyemang; göçmen topluluklarında Post-Covid sendromunun varlığından çok fazla haberdar olunmadığı için, uzun süreli şikayetleri olan birçok kişinin, sessizce acı çekmeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Profesör; sağlık alanındaki eşitsizliği gidermek için Post-covid sendromu hakkında farkındalığın artırılması ve göçmen gruplarının sağlık hizmetlerine daha iyi erişiminin sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Post Covid sendromunda en sık gözlenen şikayetler arasında; yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, eklem-kas ağrıları, dikkat eksikliği, hafıza sorunları, uyku sorunları, konsantrasyon sorunları, anksiyete, depresyon, baş ağrısı, terleme, ateş ve çarpıntı görülmekte.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.