İngiltere merkezli biyolojik veri bankası Biobank'teki 350 bin kişiye ait genetik verileri inceleyen Danimarka Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, sigara içmek ile akıl sağlığı rahatsızlıkları arasındaki ilişkiyi araştırdı. Araştırmada sigara içmenin aslında zihinsel bozukluklara yol açabileceğine dair önemli kanıtlar bulduğu belirtildi. 

Araştırmayı yürüten Doug Speed, verilerini kullandıkları kişilerin yüzde 90'ının 20 yaşından önce sigara içmeye başladığını ve genellikle 30'larından sonra zihinsel rahatsızlıklar nedeniyle hastanede tedavi gördüklerini söyledi.

Speed, sigara içmenin zihinsel rahatsızlıklara neden olduğunu belirtirken “Sigara tabii ki tek neden değil fakat akıl hastalığı sebebiyle hastaneye yatma riskini yüzde 250 oranında artırdığı gözlemlendi.” şeklinde ifade kullandı. 

Kanadalı iki araştırmacıyla çalışan bilim insanı, sigaranın özellikle depresyon ve bipolar bozukluğa yol açtığına da dikkat çekti.

Speed, tütün mamullerini tüketenlerde "sigarayla ilişkilendirilen" genlerin olduğunu gözlemlediklerini belirtirken, sigara içenlerin çoğunun bu genetik belirteçlerden taşıdığını dile getirdi. Bilim insanı bu işaretlerin kimin sigara içmeye yatkın olduğunu ve kimin ileride akıl hastalığı riski ile karşı karşıya kalabileceğini belirlediğini sözlerine ekledi.

Araştırmacı, "Sigarayla ilişkili genleri taşıyan ancak sigara içmeyen kişilerde, bu genleri taşıyan ve sigara içen kişilere kıyasla ruhsal bozuklukların ortaya çıkma olasılığı daha düşük" ifadelerini kullandı.

Öte yandan bilim insanı, sigaranın ruh sağlığının bozulmasına yol açtığı biyolojik mekanizmanın henüz tam anlaşılamadığını da belirtti.

©Sonhaber.eu
Kaynak: Futurism, Independent

Fotoğraf: Jonathan Kemper - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.